субота, 02 лютого 2019 23:13

Археологи навчилися визначати стать кремованих людей

Археологи навчилися визначати стать кремованих людей
Стать визначають за розмірами кісток. Фото: Claudio Cavazzuti

Італійські вчені навчилися визначати стать кремованих людей.

Дослідники встановили, що кістки істотно розрізняються за розміром у чоловіків і жінок. За допомогою діаметра променевої кістки, визначають стать з точністю 80%, повідомляє N+1.

Європейці здавна почали кремувати останки померлих. Такі кладовища з'явилися в Середземномор'ї в III тис. до н. е. Ритуал похорону поступово ускладнювався і разом з останками покійного в могилу почали класти похоронні дари, що підкреслюють його соціальний статус. За ним археологи найчастіше визначають стать покійного. Однак в похованнях старше 1 тис. років до нашої ери похоронні дари зустрічаються рідко. Тому почали шукати інші шляхи визначення статі.

Під час кремації кістки деформуються. Раніше археологи вже намагалися визначити, які кістки зберігають пропорції, щоб вимірюючи їх можна було з'ясувати, кому вони належали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники розкопали під рестораном давній цвинтар

У новій статті дослідники під керівництвом Клаудіо Кавазутті з Даремського університету вирішили проаналізувати вже відомі параметри, за якими можна було б визначити стать в кремованих останків. Спробувати знайти нові. Для цього вони досліджували поховання 124 осіб (50 чоловіків та 74 жінок). Вони були знайдені у похованнях XII-VII ст. до на. е. в різних частинах Італії.

У могилах збереглися похоронні предмети, за якими можна було надійно визначити стать покійних. Зброя в чоловічих похованнях і веретена або скляні намистини в жіночих. Вчені проаналізували 24 параметра і встановили, що вони суттєво різнилися за розмірами у чоловіків і жінок.

Незвичайний експонат демонструється в Національному археологічному музеї в Афінах. Знахідка – добре збережена сукня, вік якої майже три тисячі років.

Зараз ви читаєте новину «Археологи навчилися визначати стать кремованих людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути