субота, 03 березня 2012 14:28

Археологи знайшли гробницю останнього правителя інків

Група вчених під керівництвом історика Тамари Еступінан (Tamara Estupinan) виявила в Еквадорі місце, яке може бути гробницею останнього правителя імперії інків, Атауальпи. Про це повідомляє AFP. З 2010 року вони працювали в регіоні під назвою Сігчос (Sigchos), що знаходиться в приблизно в 80 км від Кіто (Quito), столиці країни.

У 15 і на початку 16 століття імперія інків займала більшу частину регіону Анд - від сучасних Перу і Болівії до Аргентини і Чилі. У неї входили десятки етнічних груп, які говорили на різних мовах, мали власні міста, фортеці, храми та сільськогосподарські угіддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На полі фермера знайшли усипальницю воєначальника

Атауальпа був останнім правителем цієї імперії. Його узяли в заручники іспанські конкістадорами. Під їх тиском Атауальпа був змушений прийняти католицизм. Після його вбивства в 1533 році почався остаточний розпад імперії.

Тамара Еступінан виявила в 2010 році археологічний комплекс інків, розташований в Андах. Потім вони знайшли там стіни, акведуки та інші споруди з каменю, розміщені в районі під назвою Мача (Machay). "Мача" мовою кечуа означає "поховання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли поховання скіфів

"Це споруда періоду пізньої імперії, що веде до декількох прямокутних кімнат, побудованих з відполірованого каменю", - сказала Еступінан.

Дослідниця вважає, що ці споруди є місцем поховання Атауальпи. На її думку, останки імператора були принесені сюди його вірним прихильником Руміньяві (Ruminahui), який зробив це місце оплотом опору європейським загарбникам.

"Це неймовірно важлива знахідка для історії й археології в Еквадорі, а також усього регіону Анд", сказала міністр культури Еквадору Марія Фернанда Еспіноса.

Ім'я Атауальпи нерозривно пов'язано з інтригою, яка доcі захоплює дух у шукачів пригод, розбурхує уяву вчених. За найскромнішими підрахунками, за наказом свого правителя інки заховали близько 400 тонн золота, які, можливо нудяться в секретних сховищах до кращих часів

 

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли гробницю останнього правителя інків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути