середа, 17 травня 2006 19:04

Учені розроблять моральний кодекс археологів

Інститут археології України має намір розробити моральний кодекс археологів, повідомив директор інституту Петро Толочко на прес-конференції в Києві в середу.

На його думку, "чорна археологія" є головною проблемою археологічної науки, тоді як "чиновники набагато сильніше стурбовані перевірками держустанов, зокрема самого інституту".

За його словами, до ухвалення закону про охорону археологічної спадщини в 2004 році "чорні археологи" привели в непридатність до 1,5 тис. історичних пам"ятників, після чого їх кількість знизилася. Проте, підкреслив Толочко, після ухвалення закону про охорону культурної спадщини внаслідок його суперечності деяким положенням попереднього нормативного акту кількість пошкоджених пам"ятників історії може знов збільшитися.

Директор зазначив, що правоохоронці не реагують на заяви Інституту і археологів щодо розграбування могильників і стоянок. За декілька останніх років до відповідальності не притягнутий жоден "чорний археолог", повідомив Толочко.

Масова приватизація землі, за його словами, також загрожує цілісності пам"ятників, оскільки селяни, одержуючи ділянки як паї, без попереднього його обстеження фахівцями розрівнюють землю. Зокрема, в Дніпропетровській області за роки приватизації знищено 30% курганів, у Херсонській - 50%, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Учені розроблять моральний кодекс археологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути