середа, 09 січня 2013 16:21

Археологи дослідили зображення африканського християнина в мусульманській землі

Археологи дослідили зображення африканського християнина в мусульманській землі

Німецький археолог Пол Джул досліджував у Зафарі, розташованому за 900 км на південь від Мекки, рельєф висотою 1,7 м із зображенням чоловіка з ланцюжками, кучерявим волоссям і великими круглими очима. Джул датує це зображення приблизно 530 роком і вважає його християнським, пише Daily Mail.

Висновок, до якого дійшов Джул: Зафар був центром конфедерації племен, що контролювали територію в 2 млн квадратних км. Це була християнська імперія та її вплив тягнувся до Мекки в епоху пророка Мухаммеда, близько 530 року. Ще більше дивує інше: в цьому гірському селищі жили царі, які апелювали до Біблії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи вивчають останки царів першої в світі кочової імперії

"Коронований чоловік", зображений на рельєфі, також був християнином. Він стоїть босоніж, що типово для коптських святих. У лівій руці тримає сплетені гілки - символ миру. Посох має поперечну перетинку - своєрідний хрест. Голову вінчає корона, яку носили християнські правителі давньої Ефіопії. Незвичайне кругле обличчя належить нащадкові африканських завойовників, які мабуть, здійснили одну з найбільш відважних десантних операцій давнину.

У 525 році н.е. хрещений негус Ефіопії Аксум послав свій флот до іншого берега Червоного моря. Солдати і бойові слони попливли на Схід на несмолених плітовидних суднах, щоб поширювати Євангеліє. У наступні десятиліття ця армія завоювала великі території Аравії.

У 3-5 століттях царство змогло швидко піднятися до рівня регіональної наддержави, пояснює Джул. У місті була велика єврейська громада, що доводить печатка з ковчегом Тори і написами на івриті. Разом з тим там були і християни: в 354 році вони збудували церкву. А в провулках жили араби, які вклонялися давнім кумирам. Втім, мирне мультикультурне співіснування незабаром закінчилося. У 5 столітті напруженість посилилася. В кінцевому підсумку перемога залишилася за Кораном.

Зараз ви читаєте новину «Археологи дослідили зображення африканського християнина в мусульманській землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути