Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2013 12:10

Археолог заперечив мирний характер мінойської цивілізації

Автор: Фото: science.compulenta.ru
  На фресці ліворуч зображено кулачний бій
На фресці ліворуч зображено кулачний бій

В історичній науці склалася думка про те, що мінойська цивілізація була мирною, і лише останнім часом фахівці почали сумніватися в цьому. Археолог Баррі Моллой з Шеффілдського університету (Великобританія) йде ще далі, вважаючи, що мінойці не мислили своє життя без воєн.

"Войовничий світогляд просочив релігію, мистецтво, ремесло, політику і торгівлю, - пише вчений. - І ті види суспільної діяльності, які склалися навколо військових традицій, були важливою частиною еволюції та самосвідомості соціуму".

Розквіт мінойської культури припав приблизно на 2700-1420 роки до н. е. Після виверження вулкана Санторіні і ахейського вторгнення від неї залишилися лише нечіткі спогади про Мінотавра і Лабіринті, що збереглися в грецьких міфах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині знайшли поселення віком 8.5 тис. років

Археологи, які заново відкрили стародавній Крит сто з гаком років тому, намалювали картину могутньої цивілізації, яка стояла на рівні з самим Єгиптом, але при цьому вирізнялася мирним характером. Моллі здавалося дивним, що мінойци могли піднятися на таку висоту, не вдаючись до сили зброї, тому він зайнявся цілеспрямованим пошуком в мінойської культурі всього, що має відношення до насильства і війні.

Доказів своєї правоти він знайшов безліч. Наприклад, у мінойських святилищах, гробницях і будинках виявлені кинджали і мечі. Серед чоловіків були популярні кулачні бої, полювання, стрільба з лука, ігри з биками. У сценах полювання фігурують щити й шоломи, тобто екіпірування, яке більше підходить воїнові, ніж мисливцеві. На печатках і кам'яних посудинах теж проглядаються зброя і озброєні люди. Поширені зображення подвійних сокир і шоломів, оздоблених кабанячими іклами.

Навіть ще не розшифрована мінойська писемність може натякати на жорстокість. Серед ієрогліфів зустрічаються луки, стріли, списи, ножі. Звичайно, зовсім не обов'язково, що таким чином позначали саме зброю, але, на думку пана Моллоя, це ще раз вказує на важливу роль цього елемента в цивілізації давнього Криту.

Коротше кажучи, важко знайти таку сферу мінойського життя, в якій не було б відсилання до війни, хоча і непрямої.

Археологи вважають цю цивілізацію мирною насамперед через те, що на Криті майже не знайдено військових укріплень. Можливо, зіграла свою роль природна топографія острова, вважає учений, яка дозволяла в більшості випадків обходитися без фортифікацій.

Крім того, в мінойському мистецтві немає сцен військових походів, суду над полоненими і т. п.

Результати дослідження опубліковані в журналі Annual of the British School at Athens.

Зараз ви читаєте новину «Археолог заперечив мирний характер мінойської цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути