Ексклюзиви
понеділок, 19 жовтня 2020 10:49

Арештували кінооператора

Арештували кінооператора
Данило Демуцький брав участь у зйомках відомих фільмів Олександра Довженка Фото: wikipedia

19 жовтня 1934 року агенти НКВД арештували у Києві фотографа та кінооператора Данила Демуцького. Підставою стала діяльність далекого родича за межами СРСР.

Демуцький народився 1893 року в селищі Охматів - нині Жашківського району Черкаської області, в сім'ї дрібного дворянина.

Фотографією захопився, відвідавши столичне товариство фотолюбителів "Дагер", членом якого став. Пізніше демонстрував роботи на всесоюзних та закордонних виставках. 1925 року влаштувався на Одеську кіностудію. Із режисером Олександром Довженком як оператор працював над фільмами "Вася-реформатор", "Ягідка кохання", "Арсенал", "Земля", "Іван".

Вперше Демуцького заарештують 1932 року на 4 місяці. Звинуватять у приховуванні сценарію стрічки "Україна" режисера Фавста Лопатинського. Після звільнення встановлять постійний нагляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли фільм за сценарієм генерала УНР

У жовтні 1934-го арештують повторно. На допитах вимагатимуть розповісти про всіх родичів, зокрема померлих. Одного з них назвуть активним учасником антирадянської організації білих емігрантів. У камері знову протримають 4 місяці. Після звільнення на 3 роки заборонять житиу 15 містах, зокрема в Києві, Одесі, Москві тощо. Отримає відмітки "соціально небезпечний, виходець із дворян".

Тоді Демуцький вирішив перебратися до Ташкента, де була кіностудія. Працював над фільмами "Насреддін в Бухарі", "Тахір і Зухра". 1938 року його арештують втретє. Свідчення проти робітників студії дав якийсь хлопчик. Розгляд справи тягнувся півтора року. Весь цей час очікував у в'язниці. Справу припинили і визнали невинним - хлопчик виявився психічно хворим.

Демуцького реабілітують і дозволять повернутися до Києва.

6 серпня 1932 року в Італії відкрився перший Венеційський кінофестиваль - найстаріший міжнародний кіноогляд. Проходив на острові Лідо на терасі готелю Excelsior з 6 до 21 серпня. Зібрав майже 25 тис. відвідувачів.

Захід виник в рамках мистецької виставки Венеційської бієнале, що існувала з 1895-го. Мав назву Міжнародна виставка кінематографічного мистецтва. Або - "Мостра".

Зараз ви читаєте новину «Арештували кінооператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути