четвер, 06 серпня 2020 08:00

Найстаріший кінофестиваль у світі провели з ініціативи фашистського диктатора

Найстаріший кінофестиваль у світі провели з ініціативи фашистського диктатора
Американський актор Фредрік Марч у хорорі "Доктор Джекіл та містер Гайд" зіграв винахідника, який створює мікстуру, що перетворює його в дике створіння з насильницькими інстинктами. За цю подвійну роль отримав премію "Оскар". Фільм відкрив перший Венеційський кінофестиваль 1932 року. Фото: imdb.com

6 серпня 1932 року в Італії відкрився перший Венеційський кінофестиваль - найстаріший міжнародний кіноогляд. Проходив на острові Лідо на терасі готелю Excelsior з 6 до 21 серпня. Зібрав близько 25 тис. відвідувачів.

Захід виник в рамках мистецької виставки Венеційської бієнале, яка існувала з 1895-го. Мав назву Міжнародна виставка кінематографічного мистецтва. Або - "Мостра". Засновники кінофоруму - президент Бієнале граф Джузеппе Вольпі ді Місурата, скульптор Антоніо Мараіні та генеральний секретар Міжнародного інституту освітнього кіно Лючіано Де Фео, який здійснив перший відбір фільмів і став директором фестивалю.

Ініціатором був фашистський диктатор, тодішній прем'єр-міністр Італії Беніто Муссоліні. У такий спосіб хотів утримати творчу інтелігенцію, яка виїжджала з країни, та скласти конкуренцію американському "Оскару".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фестиваль українського кіно "Відкрита ніч" уперше пройде онлайн

Перша стрічка, показана на фестивалі - фільм жаху "Доктор Джекіл і містер Гайд" американського режисера вірменського походження Рубена Мамуляна за повістю Роберта Луїса Стівенсона.

Загалом у програмі було 29 повнометражних і 14 короткометражних стрічок із 9 країн світу. Зокрема, "Земля" Олександра Довженка. Також серед прем'єр був "Франкенштейн" Джеймса Вейла.

Перший фестиваль не мав змагального характеру, проводився для популяризації кіно. Офіційні призи не вручалися. Але відбулося опитування глядачів, які визначили переможців у семи категоріях. У двох із них відзначили "Доктора Джекіла і містера Гайда" - за "найбільш оригінальний сюжет" та "найулюбленішого актора". Італійські стрічки не здобули жодної нагороди.

Венеційський фестиваль входить до "Великої трійки" найпрестижніших кінофестивалів разом із Каннським і Берлінським. Цьогоріч пройде 2-12 вересня. Україну представить дебютний фільм режисерки Наталії Ворожбит "Погані дороги" про жителів Донбасу та українських військових. Візьме участь у конкурсній програмі "Тиждень критики".

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший кінофестиваль у світі провели з ініціативи фашистського диктатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі