Ексклюзиви
пʼятниця, 29 травня 2020 08:20

Арештували лауреата Нобелівської премії

Арештували лауреата Нобелівської премії
Кнут Гамсун отримав Нобелівську премію з літератури 1920-го. Фото: gettyimages.com

Норвезького письменника 85-річного Кнута Гамсуна 29 травня 1945-го арештовували за підтримку нацистів.

Син бідних фермерів Гамсун змінив безліч професій, багато мандрував Норвегією і США. Писав вірші, оповідання, репортажі. Перший роман письменника "Голод" про молодого письменника, який сконав від голоду, зробив Гамсуна відомим. 1920-го він отримав Нобелівську премію з літератури за роман "Плоди землі".

Після приходу в Німеччині до влади нацистів він підтримав їх публічно. Старий письменник побачив в національних соціалістів силу, яка протистоїть цивілізації, розвитку техніки і технології, які він зневажав. Також ненавидів Америку й Англію, які в його уяві уособлювали міську цивілізацію.

Йозеф Ґеббельс розпорядився надрукувати зібрання творів Гамсуна 100-тисячним тиражем. Письменник із вдячності надіслав Ґеббельсові свою медаль Нобелівського лауреата. Після того тисячі шанувальників Гамсуна почали йому поштою повертати книги. Ґеббельс влаштував письменнику зустріч із фюрером 26 червня 1943 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменника засудили за гомосексуалізм

Кнут Гамсун почав скаржитися Гітлеру на керівника німецької окупаційної адміністрації в Норвегії імперського комісара Йозефа Тербовена. Той увів надзвичайний стан і розстрілював за найменшу провину. Майже глухий Кнут Гамсун знову і знову повторював, близько нахилившись до Гітлера. Він вимагав відставки намісника фюрера, перебивав і бризкав слиною.

Після смерті Гітлера написав некролог у норвезьку газету. Він став останньою краплею терпіння норвежців. Кнута Гамсуна і його дружину посадили під домашній арешт. Згодом Марію як колабораціоністку відправили до в'язниці, а Гамсуна – в психіатричну клініку в Осло. Садити на лаву підсудних 86-річного лауреата Нобелівської премії не хотіли.

У грудні 1947 рокувсе- таки відбувся суд над письменником. Його визнали винним у сприянні ворогові та присудили сплатити штраф - 425 тис. норвезьких крон, $80 тис. за тодішнім курсом. Через два роки Гамсун написав останню книжку - "На зарослих стежках". За художнім рівнем вона не поступалася його попереднім творам. Кнут Гамсун помер 19 лютого 1952 року у своєму маєтку.

Ірландському письменнику Оскару Вайльду 9 квітня 1895-го висунули звинувачення у "вчиненні непристойних дій з особами чоловічої статі". Джон Дуґлас Квінсберрі публічно звинуватив його в содомії. Хотів помститися за зв'язок із його сином Альфредом.

Зараз ви читаєте новину «Арештували лауреата Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути