пʼятниця, 16 травня 2014 11:21

Антиалкогольна кампанія стала першим кроком до розвалу СРСР
13

Радянський антиалкогольний плакат
Фото: aif.ru
Радянський антиалкогольний плакат
Радянський антиалкогольний плакат

Цього дня 29 років тому стартувала знаменита антиалкогольна кампанія.

7 травня Радою Міністрів СРСР було прийнято постанову "Про заходи по подоланню пияцтва і алкоголізму, викоріненню самогоноваріння", а 16 травня 1985 року вийшов Указ Президії Верховної Ради СРСР "Про посилення боротьби з пияцтвом", що і стало початком антиалкогольної кампанії в СРСР, метою якої було боротьба з пияцтвом, зміцнення громадського порядку і трудової дисципліни.


Текст цього документу надрукували усі газети. Гасло "Тверезість - норма життя" стало девізом антиалкогольної компанії. Паралельно відбулось підвищення цін на алкоголь та різке обмеження його продажу. Горілку стали продавати по талонах. Адміністративні заходи привели до виникнення кілометрових черг і найстрашніше - до збільшення нелегального виготовлення спиртних напоїв.

Рішення "протверезити" країну, прийняте без належної історичної та економічної підготовки, без врахування психології споживачів, поставило в скрутне становище вітчизняну виноробну і спиртогорілчану промисловість, завдало їй збитків, викликало широке невдоволення серед населення.

Видавалися абсурдні розпорядження про викорчовування виноградників, що призводило до трагедій: люди, що зв'язали своє життя з виноробством, помирали від інфарктів або закінчували життя самогубством. Лікеро-горілчані заводи всюди переобладнувалися в підприємства з випуску безалкогольних напоїв. Усе це мало серйозні фінансові наслідки, різко зросли спекуляція і крадіжки.

Радянська торгівля недодала радянській же державі в 1986 році 12 мільярдів рублів, в 1987 році - 7 мільярдів. Через втрати у виробництві вина і вирощування винограду недорахували ще 6,8 мільярди. Потім настали нові часи - відміна державної монополії на торгівлю спиртними напоями. Антиалкогольна боротьба поступово втратила актуальність.

Зараз ви читаєте новину «Антиалкогольна кампанія стала першим кроком до розвалу СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути