пʼятниця, 20 березня 2020 17:04

Англієць розповів, як знайшов золото на затонулому радянському кораблі

Англієць розповів, як знайшов золото на затонулому радянському кораблі
Водолази 6 тижнів діставали золото із затонулого в Баренцевому морі радянського корабля "Единбург". Фото: thetimes.co.uk

Британські водолази вперше розповіли про підйом радянського золота із затонулого крейсера "Единбург", що входив до складу конвою PQ14.

Корабель підбив німецький підводний човен U-456 у квітні 1942 року під час походу з Мурманська до Великої Британії. На його борту було 90 ящиків із золотом, яким Радянський Союз розплачувався за лендліз, повідомляє The Times.

Корабель лежав у Баренцевому морі на глибині 250 м.

1981 року уряди СРСР і Сполученого Королівства організували операцію з підйому зливків. Одним з її учасників був водолаз Дугі Метсон. Він виявив основну частину золота.

Протягом декількох тижнів занурення до уламків "Единбурга" не приносили результату. Крейсер обстежили в умовах майже нульової видимості. Потім хтось знайшов один зливок, а потім Метсон наткнувся одразу на кілька брусків. Він виявив відсік із дорогоцінним вантажем.

"Усі частини корпусу корабля було вкрито мазутом. Я намацав ящик, зміг відкрити його і направив ліхтар. У ньому все засяяло. Це було чисте 99,99-відсоткове російське золото", - розповів Дугі Метсон.

Протягом 4 годин він витягнув із крейсера 40 зливків. Це стало найбільшою кількістю золота, піднятого за одне занурення в ході тієї експедиції.

Роботи тривали 6 тижнів. Дії водолазів ускладнювало те, що ящики зі зливками перебували серед боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організували екскурсію до затонулого корабля контрабандистів

"Якби ми торкнулися снарядів, то це був би кінець всієї історії. Там були снарядні ящики, дуже схожі на ящики з золотом. Найбільше враження справили два перших занурення - опиняєшся перед величезним кістяком загиблого судна, трохи повертаєш голову і бачиш націлені прямо на тебе корабельні гармати", - згадує водолаз.

З 465 зливків вдалося витягти на поверхню тільки 431 штуки. Решта залишилися всередині "Единбурга". Вартість піднятого скарбу за сучасними мірками оцінюється в 200 млн фунтів стерлінгів. Більшу частину видобутку розділили СРСР і Велика Британія.

Сербські археологи розкопали залишки стародавнього скам'янілого флоту на місці давньоримського поселення Віманціум - нині неподалік міста Костолац. Попередньо на знахідку натрапили копачі вугілля місцевого кар'єру.

Зараз ви читаєте новину «Англієць розповів, як знайшов золото на затонулому радянському кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути