Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 08:22

Американського президента розстріляв психічно хворий

Американського президента розстріляв психічно хворий
Замах на Рональда Рейгана. Фото: Вікіпедія

30 березня 1981 року на президента США Рональда Рейгана було скоєно замах. Джон Хінклі-молодший стріляв у американського лідера і завдав йому тяжке поранення. Це сталося через 69 днів після вступу на президентську посаду.

Президент США готувався виголосити промову в готелі "Хілтон" у Вашингтоні. Він перебував за кілька хвилин їзди від Білого дому. Після виступу Рейган вийшов з під'їзду для почесних гостей і попрямував до машини. Ліворуч від президента зібралися журналісти, телевізійні оператори і роззяви. 25-річний Джон Хінклі стояв серед репортерів. Він вистрілив шість разів у президента, поранивши його в груди. Вбив трьох його супроводжуючих - прес-секретаря, охоронця і поліцейського. Поранений у ліву легеню, 70-річний Рейган був доставлений у лікарню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президента США мало не підірвали гранатою в Тбілісі

Після медичного огляду було знайдено кульовий отвір. Куля зрикошетила від землі, потрапила в бік президента і застрягла в лівій легені. Лікарі підняли і стабілізували кров'яний тиск президента. Кров продовжувала потрапляти в легені. Була потрібна операція. До Рейгана прийшла дружина Ненсі.

"Дорога, - посміхнувся президент, - я забув пригнутися". Операція з вилучення кулі пройшла успішно. Рейган швидко одужав і незабаром виконував президентські обов'язки. Він провів на посту президента два терміни. Навіть коли йшов з посади, його популярність залишалася неймовірно високою.

Джон Хінклі був заарештований на місці злочину. Свій вчинок пояснив тим, що хотів справити враження на актрису Джоді Фостер, яка зіграла в фільмі "Таксист". Він був одержимий нею та переслідував жінку. У стрічці головний герой намагається вбити сенатора. Хінклі в 1982 році був визнаний психічно хворим і неосудним. У липні 2016 року його звільнили із психлікарні, у якій він провів 35 років. Суд постановив, що 61-річний Хінклі не становить загрози ані громадськості, ані собі.

10 травня 2005 року на президента США Джорджа Буша на площі Свободи у Тбілісі з натовпу полетіла бойова граната РГД-5. Впала за 30 м від трибуни. Однак не розірвалася.

Зараз ви читаєте новину «Американського президента розстріляв психічно хворий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути