Ексклюзиви
середа, 10 травня 2017 12:18

Президента США мало не підірвали гранатою в Тбілісі
5

Джордж Буш на площі Свободи в Тбілісі, 10 травня 2005
Фото: sputnik-georgia.ru
Джордж Буш на площі Свободи в Тбілісі, 10 травня 2005
Джордж Буш на площі Свободи в Тбілісі, 10 травня 2005
Володимир Арутюнян на мітингу 10 травня 2005
Володимир Арутюнян у лікарні після затримання

10 травня 2005 року президент США Джордж Буш і президент Грузії Міхеіл Саакашвілі виступають на площі Свободи у Тбілісі. Поруч – їхні дружини. На площі зібралися понад 100 тис. людей. Буш вітає їх грузинським словом "Гамарджоба" ("Здрастуйте"). У відповідь з натовпу летить бойова граната РГД-5. Падає за 30 м від трибуни. Однак не розривається.

Спецслужби заявили про замах на життя американського лідера. Негайно почали розслідування. На слід терориста вийшли завдяки знімкам польського репортера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американець вистрілив у президента, щоб вразити актрису

20 липня грузинська поліція заарештувала 27-річного Володимира Арутюняна. У підвалі його помешкання знайшли отруйні речовини і вибухівку. Під час затримання чоловік відстрілювався. Вбив начальника відділу контррозвідки МВС Грузії.

Наступного дня Арутюнян зізнався у скоєнні замаху на Джорджа Буша. Заявив, що готовий повторити спробу теракту проти президента США, якщо випаде нагода. Лікарі визнали його осудним. Зазначили, що він страждає на манію величі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азербайджанського лідера розстріляли на парковці

Арутюнян має вірменське походження. Жив у Тбілісі з матір'ю. Після закінчення школи ніде не працював. Замах ретельно планував заздалегідь.

"Я кинув гранату не прямо, оскільки прямо навпроти мене було броньоване скло, а так, щоб під час вибуху уламки могли залетіти за нього", - сказав терорист на допиті. Щоб замаскувати гранату, щільно загорнув її в червону хустку. Вона затримала спуск.

11 січня 2006 року Тбіліський міський суд визнав Арутюняна винним за 8 статтями карного кодексу. Засудив його до вищої міри покарання в Грузії – довічного позбавлення волі.

Замахи на життя президентів США траплялися так часто, що стали сумною традицією. Їх здійснювали проти 15 із 45 американських лідерів. Від рук убивць загинули четверо президентів – Авраам Лінкольн (1865), Джеймс Ґарфілд (1881), Вільям Мак-Кінлі (1901) і Джон Кеннеді (1963).

Зараз ви читаєте новину «Президента США мало не підірвали гранатою в Тбілісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути