Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2018 04:20

Американський марсохід після шести років роботи застряг у піску

Американський марсохід після шести років роботи застряг у піску
Американський марсохід "Спіріт". Фото: Вікіпедія

4 січня 2004 року американський марсохід "Спіріт" досягнув поверхні Марсу і передав перші фотографії поверхні планети. Замість запланованих 90 днів "Спіріт" пропрацюв на Марсі шість років до 30 липня 2010 року. За допомогою цього марсохода на Марсі були досліджені гірські породи, кратери, виявлений водяний лід і доведено більш тепле минуле планети.

Марсохід "Спіріт" (англ. Spirit — дух) — марсохід американського космічного агентства NASA. "Спіріт" був запущений ракетою-носієм "Дельта II 7925".Марсохід має 6 коліс. Джерелом електроенергії слугують сонячні батареї. При масі в 185 кг апарат оснащено буром, декількома камерами, мікроскопом і двома спектрометрами, змонтованими на маніпуляторі.Всі системи марсохода залежать від потужного блоку під назвою "Мозковий центр", який добре захищений від низьких температур. У центрі ровера знаходиться важливий "Тепловий блок електроніки", який відповідає за пересування ровера, а також за розгортання маніпулятора."Спіріт"має 10 камер. Камери місії "Mars Exploration Rovers" роблять знімки в найбільшій роздільній здатності за всю історію досліджень Марса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний острів допоможе відкрити таємницю Червоної планети

Основне завдання "Спіріта" полягала в тому, щоб марсохід протримався 90 сол (92,5 земних діб), за цей час проводячи численні дослідження Марса. 11 серпня 2007 "Спіріт" став другим апаратом по терміну функціонування на поверхні Марса — 1282 сол, попередній рекорд належав апарату "Вікінг-2". "Вікінг-2" використовував ядерну енергію, в той час як "Спіріт" живився тільки від сонячних батарей. 22 березня 2010 "Спіріт" передав своє останнє повідомлення; таким чином, йому не вистачило 1 місяця, щоб перевершити апарат "Вікінг-1" по терміну служби. Загальний пройдений шлях станом на 22 березня 2010 ( 2210 сол) склав 7,7305 кілометра.

У квітні 2009 року Spirit застряг у піску, втративши друге з шести коліс. Протягом декількох місяців учені намагалися врятувати апарат, для чого вони, зокрема, моделювали ситуацію на точній його копії на Землі. Нічого зробити не вдалося і на початку 2010 року NASA офіційно оголосило про припинення спроб врятувати марсохід.

Зараз ви читаєте новину «Американський марсохід після шести років роботи застряг у піску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути