Ексклюзиви
неділя, 28 січня 2018 12:00

Американський космічний корабель вибухнув над Атлантичним океаном

Американський космічний корабель вибухнув над Атлантичним океаном
Екіпаж "Челенджера-10". Фото: Вікіпедія

28 січня 1986 року об 11-38 за місцевим часом через 73 секунди після старту з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) на висоті 17 кілометрів вибухнув американський космічний корабель багаторазового використання "Челленджер 10". Екіпаж з семи чоловік: Кріста Маколіфф, Грегорі Джервіс, Джудіт Резнік, командир Френсіс Скобі, Рональд Макнейр, Майкл Сміт, Елісон Онізука - загинув.

За запуском спостерігало безліч глядачів, адже серед екіпажу на кораблі перебувала Кріста Маколіфф, перший учасник проекту "Учитель в космосі". Засоби масової інформації висвітлювали катастрофу з небувалою масштабністю: одне з досліджень показало, що 85% опитаних американців дізналися про катастрофу протягом години після нього. Руйнування літального апарату було викликано пошкодженням ущільнювального кільця правого твердопаливного прискорювача при старті. Пошкодження кільця стало причиною прогорання отвору в боці прискорювача, з якого у бік зовнішнього паливного бака почав бити реактивний струмінь. Це призвело до руйнування хвостового кріплення правого твердопаливного прискорювача і навантажених структур зовнішнього паливного бака. В результаті пошуково-рятувальної операції, з дна океану були підняті багато фрагментів корабля, в тому числі і відсік екіпажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виживші в авіакатастрофі два місяці їли тіла загиблих

Точний час загибелі екіпажу невідомий, проте в ході розслідування з'ясувалося, що деякі його члени (як мінімум Онізука і Резнік) пережили руйнування корабля і були у свідомості. Астронавти не змогли пережити удару житлового відсіку об водну поверхню на швидкості 333 км/год, коли перевантаження досягла 200g. Після катастрофи програму шатлів згорнули на 32 місяці. За дорученням президента США, Рональда Рейгана, для розслідування аварії, було створено Комісію під керівництвом Держсекретаря США В. Роджерса. У вересні 1988 року було поновлено запуски космічних човників - відбувся успішний старт корабля "Діскавері".

Зараз ви читаєте новину «Американський космічний корабель вибухнув над Атлантичним океаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути