Ексклюзиви
середа, 17 січня 2018 22:05

Американці загубили 4 термоядерні бомби

Американці загубили 4 термоядерні  бомби
Американський стратегічний літак B-52 та літак-отримувач КС-135 зіткнулися у небі над Іспанією 17 січня 1966-го Фото: cavok.com.br

17 січня 1966 року неподалік іспанського містечка Паломарес зіткнувся американський стратегічний літак B-52 та літак-отримувач КС-135. В наслідок катастрофи загинуло 7 чоловік екіпажу та були загублені 4 термоядерні бомби.

Одна з них впала в море, решта — розсіялись по узбережжю. Кожна з бомб мала потужність 1,4 мегатонн у тротиловому еквіваленті, пише сайт voinanet

Пошуки бомб почалися майже одразу після падіння зіткнення літаків. Місцеві жителі Паломареса бачили цю катастрофу. Одна з бомб була майже неушкоджена, а від двох наступних стався вибух, але ядерна реакція не відбулася. Тим не менш, почалося радіоактивне забруднення території площею в 2 км. кв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці затопили американський крейсер, який віз атомну бомбу

Згідно з домовленістю між США та Іспанією почалось вивезення забрудненого ґрунту, об'єм якого складав 1088 м. куб. Решта ділянок ґрунту була ретельно переорана. Близько двох десятків кораблів ВМФ США шукали четверту бомбу, яка впала в Середземне море. За допомогою батискафів через два місяці бомба була піднята нагору.

Після катастрофи над Паломаресом Іспанія оголосила заборону на польоти стратегічної авіації над їхньою територією. Американський уряд виділив близько 711 тис. долларів компенсації.

29 серпня 1949 року на військовому полігоні у Семипалатинській області Казахстанської РСР було проведено успішний підрив першої радянської атомної бомби РДС-1.

У рамках випробувань під кодовою назвою "Перша блискавка" було проведено успішний підрив першої радянської атомної бомби РДС-1. Конструкція бомби майже повністю була копією американської плтуонієвої бомби "Товстун", яку скинули на Нагасакі.

Зараз ви читаєте новину «Американці загубили 4 термоядерні бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути