Ексклюзиви
середа, 26 лютого 2020 17:17

Як освоювали Донбас перші промисловці - добірка фото
20

Показали, якою була Макіївка понад 100 років тому
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA/
Показали, якою була Макіївка понад 100 років тому
Показали, якою була Макіївка понад 100 років тому
Показали, якою була Макіївка понад 100 років тому
Показали, якою була Макіївка понад 100 років тому

Показали фото Макіївки та її заводів кінця XIX - початку XX ст.

Кам'яне вугілля на території Області Війська Донського почали добувати з середини XIX ст. У 1870-х землевласник Іван Іловайський розробив та механізував 9 шахт. Згодом він та його спадкоємці побудували турболиварний та коксохімічний заводи. Усі вони об'єдналися у Макіївський гірничий район. Тут існувало робітниче селище Дмитрієвськ, складовою частиною якого стало й село Макіївка, пишуть "Хроніки Прекрасної Епохи".

До 1893 року до Катерининської та Донецької залізниць було приєднано гілки Харцизьк – Макіївка й Макіївка –Ханженкове – Кринична. А за 6 років побудували металургійний завод акціонерного товариства "Уніон". Стали до ладу доменна і 2 мартенівські печі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заселяли Донбас на початку XX століття - добірка фото

У ці роки в селищі жили 7,2 тис. осіб. Медичну допомогу жителям надавав один фельдшер. Згодом завод "Уніон" відкрив лікарню на 5 ліжок та збільшив штат до 5 лікарів, які обслуговували хворих з усіх 18 шахт та 3 заводів. У селі діяли 2 початкові школи - рудникова та заводська, також 2-класна парафіяльна школа. З 1900 року почали працювати 2 приватні гімназії, де хлопці та дівчата навчалися окремо.

Перед Першою світовою війною, 1914 року, в Дмитрієвську та Макіївці жили вже 20 тис. осіб, з яких 10 тис. працювали на шахтах та заводах. Через центр проходили бруковані вулиці, а місто освітлювали 23 електричні ліхтарі, були й розподільчі пункти питної води.

Австралійський фотожурналіст Самюель Едер знайшов фотолабораторію радянських часів у зруйнованій будівлі неподалік знищеного Донецького аеропорту. Едер сподівається, що публікація фотографій допоможе йому повернути покинуті негативи та слайди їхнім власникам.

Зараз ви читаєте новину «Як освоювали Донбас перші промисловці - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути