пʼятниця, 05 лютого 2016 15:00

Як "Маленька червона книжка Мао" перевернула Захід

Як "Маленька червона книжка Мао" перевернула Захід

Цитати китайського комуністичного лідера Мао Цзедуна також відомі як "Маленька червона книга Мао" або "Думки керівника Мао" було брошурою від самого могутнього лідера на Сході. Про те, як це керівництво стало "іконою" у Західному світі, у своєму інтерв'ю для BBC розповів Давід Аронотовіч.

Якщо хтось ознайомлений з історією 20-го століття, то у перелік ста найвизначніших об'єктів потрапить і ця невелика книжка, що була опублікована на початку 1960-х рр. Це шість на чотири дюймів, що покриті червоною обгорткою з усміхненим китайським лідером у військовому головному уборі. Вона вміщує чотириста виразів, які розділені 33 розділами. Політика, що був лідером Китайської комуністичної партії та керманичем світової революції.

Книга виконує функції і дизайнерського об'єкту: легко переносний, в твердій обкладинці та яскраво пофарбований. Книга має не лише функції книги (як обєкту пізнання для революціонерів), але являється візуальною емблемою, символом революції.

Отже, якщо ви серйозно стурбовані буржуазією, яка гнобила селян та прагнете світової революції, ця книга була обов'язковою для прочитання. "Маленька червона книга Мао" була виготовлена в Китаї, її прочитали десять мільйонів людей. Потім її переклали та розповсюдили по світу приблизно в ста тисяч примірниках. Добра половина китайців її прочитали.

Світ сприймався у трьох іпостасях: капіталістичний та імперіалістичний Захід, прорадянський Схід та потенційний революційний потенціал країн Третього Світу.

Мао був остаточним деколонізатором, прикладом для "пригнічених" націй, що прогнав імперіалістів і самостійно здійснив революцію.

Треба зауважити, що популярність "Маленької чероої книги Мао" відіграла свою роль в іншому місці. У Франції легендарний кінорежисер Жан-Люк Годард зняв один фільм під назвою "Китаянка" ("La Chinoise"), в якому мільйон рішучих французьких студентів стали маоїстами і оточили себе барикадами, побудованих з "Маленьких червоних книг".

Годард потім відобразив дуже серйозно маоїстський період, створюючи деякі серйозно налаштовані фільми. В одному із таких сюжет пожвавлюється оголеною молодою жінкою, яка стверджує про сексуальну експлуатацію при капіталізмі.

У Великій Британії маоїзм здавався дуже екзотичним та серйозним, який допомагає втекти від національного глузування.
Найбільш популярною книга Мао була в кінці 1960-х і початку 1970-х. Коли у 1977 р. помер Мао, його міжнародний авторитет ледь не помер разом з ним. Дуже швидко Китай перетворився з країни із революційними ідеалами в країну, що намагається встановити високий рівень життя для свої громадян.
Ера "Маленької червоної книжечки" була закінчена, її потуга пішла геть.

Зараз ви читаєте новину «Як "Маленька червона книжка Мао" перевернула Захід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути