четвер, 11 листопада 2021 16:42

"Як історія одного дня тривала сто років" — у Києві презентували серіал про незалежність України

"Як історія одного дня тривала сто років" — у Києві презентували серіал про незалежність України
У серіалі розповідається про боротьбу українців за незалежність. Фото: УІНП

У Києві презентували історичний серіал "10 днів незалежності України". У ньому осмислили історичні події ХХ ст., які привели до незалежності.

Коли говорять про незалежність України, зосереджують увагу на подіях 24 серпня 1991 року. Команда серіалу вирішила подивитися на українську незалежність інакше.

"Ми вирішили глобальніше підійти до цієї теми, подати ширший контекст і показати, що цей день має глибоке історичне коріння. Ми розповіли, що історія цього дня тривала майже сто років, а перша спроба отримати незалежність датується 22 січня 1918 року — саме тоді було проголошено Четвертий Універсал, яким вперше проголосили українську незалежність. Власне, цій події і присвячена перша серія нашого історичного серіалу", - сказав один зі співавторів проєкту Володимир В'ятрович.

Наступні події історії України також були сходинками до незалежності. Остання серія присвячена подіям Революції гідності.

"Ми безпосередньо брали участь у Майдані, тому, напевно, це була одна з найскладніших серій. На мою думку, якщо 1991 року Україна проголосила незалежність від СРСР, то 2014-го — від Росії. Очевидно, що це спричинило війну з Російською Федерацією, яка не готова відпускати Україну. Основний посил цієї серії — боротьба за свободу досі триває і вимагає від нас готовності захищати свою незалежність", - каже В'ятрович.

Одна зі сценаристок проєкту Леся Вакулюк сказала, що цей серіал буде зрозумілий усім, хто цікавиться історією і хоче осмислити її глибше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відбудеться презентація серіалу "10 днів незалежності України"

"Коли ми вчили історію у школі, то все було заплутано — якась там УНР, хтось комусь щось обіцяв, ми губилися в тих Універсалах. Тож ми старалися зробити все можливе, щоб ці серії не нагадували шкільні уроки історії, коли вчитель відсторонено розповідає. Мені здається, нам вдалося. Коли дивишся цей серіал, то наче переносишся у той час і розумієш: українці виборювали ту країну, не будучи тут господарями. І їм вдавалося. Проте хтось не зробив із цього висновків і вже ми, молоде покоління, змушені були продовжували їхню боротьбу", - розповіла вона.

Переглянути серіал можна за посиланням.

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творенням держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча це не перший і не єдиний у нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «"Як історія одного дня тривала сто років" — у Києві презентували серіал про незалежність України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути