Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2018 10:30

64 роки тому Крим увійшов до складу України
18

19 лютого 1954 Президія Верховної Ради СРСР видала Указ "Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР.

Восени 1953 року Микита Хрущов відвідав Крим. Його зустріли натовпи переселенців, які приїхали з Росії, Волги, північно-кримських областей. Вони благали генсека вирішити проблему із продовольством, пише "День".

"Картина була безрадісна, - писав у своїх спогадах тодішній редактор газети "Комсомольська правда" Олексій Аджубей. - Висохла земля, зруйнований війною і сталінсько-беріївськими опричниками край, пусті селища і татарські аули. Все це вимагало якихось негайних рішень. Хрущов одразу ж наполіг на поїздці до Києва. І вже ввечері на прийомі у Маріїнському палаці в столиці України він ще і ще повертався до кримських проблем і неприємних вражень, які його переслідували, "умовляв українців допомогти відродженню земель".

74 роки тому Крим увійшов до складу України
Фото: sevastopol-ua.info
74 роки тому Крим увійшов до складу України
74 роки тому Крим увійшов до складу України
74 роки тому Крим увійшов до складу України
74 роки тому Крим увійшов до складу України

"Якщо ви подивитеся на карту, то Крим "пристебнутий" до України, і коли там стали займатися економікою, і найголовніше, будувати той канал, який зараз, на жаль, закопали, то Держплан сказав, що краще, якщо будуватимуть під однією юридичною особою. І передали Україні, як передавали багато регіонів", - зазначив у коментарі син Микити Хрущова Сергій Хрущов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Хрущова визнав Крим українським

"Це було рішення структурне і правильне. Крим почав відроджуватися, почали садили багато винограду", зазначив Сергій Хрущов.

У 1991 році за результатами референдуму була відновлена Кримська АРСР у складі УРСР. 5 травня 1992 року Верховна Рада Автономної Республіки Крим прийняла декларацію "Акт про проголошення державної самостійності Республіки Крим". 5 грудня 1994 року Будапештським меморандумом зафіксовано відмову України від ядерної зброї. Країни гаранти, в тому числі РФ, зобов'язались, згідно з чинним договором, поважати і захищати територіальну цілісність України, тобто РФ офіційно не мала територіальних претензій до України.

Зараз ви читаєте новину «64 роки тому Крим увійшов до складу України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути