пʼятниця, 02 червня 2017 08:12

Україна відмовилася від ядерної зброї під тиском Росії та США

Україна відмовилася від ядерної  зброї під тиском Росії та США
Старт МБР Р-36М "Дніпро". Ракета повністю спроектована і вироблялася на території України. Фото: wikipedia.org

21 рік тому Україна відмовилася від ядерної зброї. Втратила щонайменше 176 міжконтинентальних балістичних ракет, важкі бомбардувальники з крилатими ракетами і тактичну ядерну зброю. 2 червня 1996 року офіційно перестала бути ядерною державою.

Після розпаду СРСР Україна успадкувала третій у світі ядерний арсенал. Більше ракет мали лише США та Росія. Під тиском цих же країн Київ прийняв рішення про знищення стратегічних носіїв. Ще 1734 ядерних боєголовок передали в Росію. Остання була вивезена у серпні 1996 року.

Принципи без'ядерності (не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. – Gazeta.ua) закладено в Декларації про державний суверенітет України. Була прийнята Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року.

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року. Україна декларувала намір повністю позбутися ядерної зброї.

Згодом, 5 грудня 1994 року між Україною, РФ, Великобританією та США було підписано Будапештський меморандум.

Держави-учасниці мали поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України. Також утримуватися від будь-яких проявів агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія трясе новими ядерними ракетами перед світом

1 червня 1996 року з України вивезли останні зразки ядерної зброї. На події були присутні усі світові лідери та генерали НАТО. Наступного дня Україна втратила свій статус.

Україна отримала більше $500 млн американської допомоги для утилізації своєї зброї.

3 липня 2014 року народні депутати України від ВО "Свобода" зареєстрували у Верховній Раді України проект Постанови щодо відновлення Україною статусу ядерної держави. Її невдовзі було знято з розгляду.

Після вторгнення Росії на територію України, депутати неодноразово закликали відновити ядерний статус Україні.

У березні 2016-го Порошенко, під час відвідин Харківського фізико-технічного інституту, підтвердив подальше дотримання безядерної програми.

У січні цього року перший президент України Леонід Кравчук заявив, що на відновлення ядерного потенціалу України треба близько $100 млрд.

Стратегічна зброя призначена для ураження великих міст, ракетних об'єктів і військових штабів супротивника.

Ядерний статус вважається гарантом недоторканості держави. Такі країни є геополітичними лідерами.

Зараз ядерну зброю мають США, Росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Ізраїль, Пакистан і КНДР. Ці країни неофіційно називають "ядерний клуб".

Зараз ви читаєте новину «Україна відмовилася від ядерної зброї під тиском Росії та США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути