пʼятниця, 20 лютого 2015 11:38

53 роки тому американець Джон Гленн тричі облетів довкола Землі
2

Джон Гленн. 1962 рік.
Фото: Wikipedia
Джон Гленн. 1998 рік

20 лютого 1962 року Джон Гленн першим з американців здійснив політ у космос - на космічному кораблі "Френдшіп-7" він за 4 години 55 хвилин тричі облетів Землю.

38-річний полковник Джон Гершель Гленн був зарахований до загону перших астронавтів НАСА у 1959 році разом з сімома іншими кращими американськими пілотами. На цей час за його плечима були 149 боїв під час Другої Світової та Корейської воєн і здійснений в 1957 році перший безпосадковий переліт через США на надзвуковому літаку, коли Гленн за три з половиною години перелетів з Лос-Анжелеса до Нью-Йорка.

До Гленна у космосі побувало чотири людини - радянські космонавти Юрій Гагарін та Герман Титов і американці Алан Шепард та Вірджил Гріссом. Правда, на відміну від радянських космонавтів, обидва американці здійснили лише суборбітальні польоти, і 20 лютого 1962 року Гленн став першим американцем, якому вдалось облетіти Землю.

За стартом його корабля з космодрому на мисі Канаверал спостерігало близько 100 тисяч чоловік і кілька мільйонів по телебаченню. Однак політ "Френдшіпа-7" виявився не зовсім вдалим: під час третього обльоту Землі почали відмовляти двигуни і обшивка корабля надмірно розігрілась - довелось перейти на ручний режим управління і приземлятись раніше наміченого терміну.

Капсула "Френдшіп-7" успішно приводнилась у Атлантичному океані, де астронавта разом з літальним апаратом підібрав військовий корабль "Ной". Першими словами Гленна після прибуття на Землю були: "Там було занадто жарко".

У 1964 році Гленн залишив НАСА, зайнявся приватним бізнесом та політикою і з 1974 року чотири рази підряд обирався до Сенату США від свого рідного штату Огайо. На початку 1998 року НАСА допустила 77-річного Джона Гленна до польоту на човні "Діскавері" в якості спеціаліста-дослідника, і 29 жовтня 1998 року Гленн здійснив свій другий, на цей раз вже дев'ятиденний, політ в космос і став найстарішою людиною, що побувала в космосі.

Зараз ви читаєте новину «53 роки тому американець Джон Гленн тричі облетів довкола Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути