вівторок, 17 лютого 2015 11:30

415 років тому на Площі Квітів інквізиція спалила Джордано Бруно

415 років тому на Площі Квітів інквізиція спалила Джордано Бруно
Джордано Бруно

17 лютого 1600 року за вироком суду інквізиції в Римі на площі Кампо ді Фіоре спалили Джордано Бруно. Його останніми словами були: "Спалити - не означає спростувати."

Філіппо Бруно народився в родині солдата неподалік від Неаполя в 1548 році. У 1565 році 17-річний Філіппо Бруно вступив до домініканського монастир, отримавши при цьому ім'я Джордано. Вивчаючи науки, твори Миколи Коперника, Джордано Бруно дійшов до висновку, що уявлення Церкви про природу помилкові. Джордано починає публічно виступати на диспутах у всій Європі, викриваючи Церква в невігластві.

Після повернення до Італії в 1592 році Бруно був заарештований і ув'язнений. Основою для арешту послужила не так сама ідея про нескінченність Всесвіту і безлічі населених світів, скільки сам факт висміювання основ віри. Восьмирічне ув'язнення не змінило світогляду Джордано, тортури не зламали його віру в правоту своїх суджень. Замість зректися від своїх переконань Джордано Бруно обрав багаття.

Зараз ви читаєте новину «415 років тому на Площі Квітів інквізиція спалила Джордано Бруно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути