понеділок, 24 листопада 2014 12:48

155 років тому Чарльз Дарвін опублікував свою епохальну працю "Походження видів"

155 років тому Чарльз Дарвін опублікував свою епохальну працю "Походження видів"
Чарльз Дарвін

24 листопада 1859 року у Великобританії вийшла друком книга "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя" англійського натураліста Чарльза Дарвіна, в котрій була викладена наукова теорія еволюції, що базується на принципах мінливості видів, природного добору та боротьби за існування. Весь наклад кількістю 1250 примірників був проданий за один день.

Дарвін, перебуваючи під впливом робіт французького натураліста Жана-Батиста Ламарка, зібрав дані для своєї теорії під час п'ятилітньої експедиції до Галапагоських островів та Нової Зеландії, котру він здійснив на кораблі "Бігль" в 1830-х роках. Ідея еволюції органічних видів була сама по собі не нова. Серед інших її обстоював і дід Чарльза, відомий вчений Еразм Дарвін, і француз Ламарк, котрий ще на початку 19-го століття запропонував схему перетворення одноклітинного організму в людину. Однак, саме Дарвін запропонував наочні докази еволюційного процесу.

Свою теорію еволюції Дарвін сформулював у 1844 році, але не наважувався її опублікувати, оскільки тези, на котрих вона базувалась, різко суперечили біблійній теорії створення світу. В 1858 році, коли Дарвін все ще тримав у таємниці своє відкриття, інший британський натураліст Альфред Рассел Уоллес незалежно від Дарвіна дійшов аналогічних висновків і опублікував тези свого бачення еволюційного процесу. В липні 1858 року в Лондоні Дарвін і Уоллес прочитали спільну лекцію для науковців, і Дарвін взявся за написання книги "Походження видів шляхом природного відбору..."

Опублікована 24 листопада 1859 року, книга була неоднозначно прийнята сучасниками. З одного боку, теорія Дарвіна пояснювала багато загадкових до тих пір питань біології, з другого, майже відразу була оголошена ортодоксальними християнами єрессю. Неоднозначність сприйняття теорії Дарвіна тільки посилилось після виходу в 1871 році його наступної книги - "Походження людини і статевий добір", в котрій автор виклав докази походження людини від мавпи.

На час смерті Дарвіна в 1882 році його теорія еволюції стала практично загальновизнаною. В знак пошани його наукових здобутків Дарвін був похований у Вестмінстері поруч з королями, королевами та іншими визначними особами британської історії.

Зараз ви читаєте новину «155 років тому Чарльз Дарвін опублікував свою епохальну працю "Походження видів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути