середа, 18 жовтня 2017 11:43

150 років тому США уклали свою найвигіднішу угоду

150 років тому США уклали свою найвигіднішу угоду
Церемонія передачі Аляски. Фото: kulturologia.ru

Купівля Сполученими Штатами Аляски стала для держави дуже вигідною, вважають історики.

На півострові виявили поклади нафти і золота. Аляска має стратегічне розташування. Забезпечила вплив США на півночі континенту та на Тихому океані.

У США це придбання оцінювали неоднозначно. Історики проаналізували тогочасні американські газети. 24 з 76 негативно оцінювали бажання уряду купити землі.

Приєднанням Аляски займався 24-й державний секретар США Вільям Сьюард. Газети почали критикувати його. Виходили із заголовками "Дурість Сьюарда", "Стюардовська скриня з льодом". Сенатор Фесенден заявив, що підтримає договір, лише якщо Сьюарда змусять а Алясці жити.

За придбання виступив сенатор Чарльз Самнер. Він вивчив ситуацію і дійшов висновку, що купівля Аляски буде вигідною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці не дуже хотіли купувати "скриню з льодом" - Аляску продали запівдарма

Зі сторони Росії за продаж Аляски виступив молодший брат імператора Олександра ІІ Костянтин Миколайович. Росіяни вважали, що на півострові майже немає російського населення, корінні народи не "обрусіли". Боялися, що в разі війни не зможуть захищати Аляску. На діяльність Російсько-Американською компанії видавали гроші з казни.

Про продаж Аляски домовлявся російський дипломат Едуард Стекель.

"Можливо, я припустився помилки, оскільки все це відбувалося в поспіху, на американській манері йти напролом. Але є, проте, одна річ, яку Ви поставите мені в заслугу: я домігся семи мільйонів, тобто на два мільйони більше того, що було намічено міністром фінансів", - писав він у листі до російського міністерства фінансів після узгодження ціни.

Імператор дав добро і ввечері 16 березня 1867 року Стекедль прийшов додому до Сьюарда. Росіянин пропонував підписати договір зранку, але американець захотів зробити це вночі. За дві години зібрали всіх клерків та членів посольства і підписали угоду про купівлю. До 4-ї ранку його переписали красивим почерком і надіслали уряду.

18 жовтня 1867 року в м. Сітка на Алясці підписали угоду про перехід території до складу США.

18 жовтня 1867 року на Алясці спущено російський прапор і піднято американський. США формально вступили у права володіння над величезною північноамериканською територією, проданою Росією за 7,2 мільйона доларів. Свято, засноване в честь цієї події, отримало назву День Аляски в Америці (Alaska Day in United States).

Зараз ви читаєте новину «150 років тому США уклали свою найвигіднішу угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути