четвер, 17 березня 2016 10:00

115 років тому визнали талант ван Гога

115 років тому визнали талант  ван Гога

17 березня 1901 року в Парижі почалась виставка 71-єї роботи голландського живописця Вінсента ван Гога. Екпресивні картини, побудовані на контрастах кольору, уривчастого ритму стали сенсацією у мистецькому світі - 11 років перед тим, мало кому відомий як художник, ван Гог вчинив суїцид. За життя він продав лише одну свою роботу, а 1987 року на аукціоні Крісті його "Соняшники" були куплені майже за 40 мільйонів доларів. Пише "Цей день в історії".

Вінсент ван Гог народився 1853 року у Зюндерті (Нідерланди) у сім'ї пастора. Не отримавши у молодості професійної освіти, - змінив безліч занять; 1880 року захопився живописом і 1885 року в Антверпені почав відвідувати класи в Художній академії і приватну школу малювання. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".

1886 року ван Гог переїхав до свого брата у Париж, де під впливом імпресіоністів, захопившись колоритом і соковитістю фарб, кардинально змінив свою манеру малювання ("Поле пшениці з жайворонком", "Татусь Тангі"). Це були перші вдалі роботи ван Гога в постмодерністському стилі.

1888 року почастішали ознаки душевної хвороби ван Гога; він переїхав на південь Франції і наступні 12 місяців були найпліднішим періодом творчості художника. Шукаючи "життя у кольорі" ван Гог пише картини "Квітуча слива", "Міст Ланглуа", "Долина Ла Кро", "Нічне кафе". Психічна хвороба ван Гога привела його до лікарні для душевнохворих, після виходу з якої в травні 1890 року він поселяється в Овер-сюр-Уаз поблизу Парижа. Тут він натхненно працює наступні кілька місяців, однак в один з періодів душевної кризи, відчуваючи, що його хвороба стає тягарем для оточуючих, ван Гог смертельно поранив себе. Він помер за два дні, 29 липня 1890 року, і був похований в Овері.

За життя ван Гог виставляв лише декілька робіт в Парижі і Брюсселі, однак не здобув належного визнання. Слава до нього прийшла лише після паризької виставки 1901 року, коли він був визнаний як майстер-постімпресіоніст. У наступні десятиліття слава ван Гога незмінно зростала і на сьогодні його картини є визанними в усьому світі шедеврами.

Зараз ви читаєте новину «115 років тому визнали талант ван Гога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути