четвер, 20 червня 2013 14:47

105 років тому на Землю таки впав метеорит, а не комета

Автор: Фото з ??архіву Universal History Archive / Getty Images
  Вибух метеора залишається найбільш вірогідною причиною події
Вибух метеора залишається найбільш вірогідною причиною події

30 червня 1908 потужний вибух розпоров небо над сибірською річкою Підкам'яна Тунгуска і поклав більше 2 тис. км ? лісу. Очевидці розповідали про великий об'єкті, який так і не досяг землі і від якого розходилися гарячі хвилі.

Потужність вибуху оцінюють в 3-5 Мт у тротиловому еквіваленті - нічого подібного історія людства не знала ні до, ні після. Метеор, який вразив Челябінськ і його околиці на початку цього року, "розпакував" всього 460 кт.

Численні наукові експедиції так і не змогли роздобути ніяких об'єктів, які можна було б твердо віднести до того загадкового тіла. У 1950-60-х рр.. у зразках ґрунту з берегів Тунгуски вдалося взяти сотні мікроскопічних магнітних сфер, але щодо них також є сумніви.

"Знайдено не так багато і нічого що відноситься до метеора", - підсумовує Філ Бленд з Університету ім. Кертіна (Австралія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середньовічні лицарі могли бачити битву чорних дір

Відсутність зразків породило дикі чутки і езотеричні пояснення тих подій із залученням антиматерії та чорних дір. Більшість геофізиків схиляється до того, що це була частина астероїда або комета.

Нову спробу довести зв'язок між знайденими в тайзі зразками і метеором зробила міжнародна дослідницька група, яку очолив Віктор Квасниця з Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. Н. П. Семененко Національної академії наук України. За словами вчених, вони зробили найдетальніший на сьогодні аналіз кандидатів і уклали, що фрагменти діаметром менше міліметра дійсно є вихідцями з багатого на залізо метеора.

"Якщо це дійсно фрагменти Тунгуського об'єкта, то сталося зіткнення з астероїдом, - каже коментатор Гарет Коллінз з Імперського коледжу Лондона (Велика Британія). - Якщо дослідники мають рацію, то отримані переконливі докази, що виключають комету".

Пан Квасниця стверджує, що фрагменти були зібрані в 1978 році недавно померлим українським вченим Миколою Ковалюхом в торфовищі поблизу епіцентру вибуху. Дослідження, проведені в перші роки після цього, показали, що в зразках міститься лонсдейліт - кристалічна форма вуглецю, щось між графітом і алмазом, який формується при дуже високій температурі й тиску. У той же час фрагменти містили менше іридію, ніж зазвичай зустрічається в метеоритах, тому був зроблений висновок про те, що це земні камені, які зазнали впливу згори. Статтю з результатами, опубліковану в 1980-х, не помітили на Заході.

Відтоді з'явилися більш точні методи аналізу, і пан Квасниця з товаришами повернулися до зразків. Просвітчаста електронна мікроскопія показала, що вуглецеві зерна поцятковані дрібними прожилками мінералів на основі заліза, у тому числі троілітом, шрейберзітом і залізо-нікелевим сплавом тенітом. Це характерно для метеоритів, багатих на залізо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тунгуську катастрофу відчули навіть у Великобританії

"Зразки мають весь набір характерних мінералів алмазоносних метеоритів", - підкреслює пан Квасниця.

"Збагачене залізом тверде тіло вписується в сучасне розуміння того, що сталося над Тунгускою", - зауважує пан Коллінз. За останні 20 років спроби моделювання показали, що причиною катаклізму міг бути тільки кам'янистий об'єкт, і лише невелика кількість вчених продовжує триматися кометної гіпотези.

Пан Бленд відзначає, що група пана Квасниці виконала хорошу роботу, але не змогла отримати переконливих доказів. Низький рівень іридію і осмію, як і раніше, викликає сумніви в тому, що це зразки метеорита. Крім того, осад, в якому їх знайшли, не був переконливо датований 1908 роком.

"Метеоритний матеріал ллється на нас нескінченним потоком", - підкреслює вчений. Необхідно порівняти різні шари торфу.

До будь-яких повідомлень про Тунгуський об'єкті фахівці будуть ставитися з великою підозрою, оскільки ця тема давно стала предметом спекуляцій. Про виявлення фрагментів метеорита востаннє говорили буквально місяць тому, але геологи прийняли ці заяви з крайнім скепсисом.

Група пана Квасниці продовжить вивчення зразків. Тепер вчених цікавить співвідношення певних ізотопів гелію і ксенону, яке могло б прояснити походження породи.

Зараз ви читаєте новину «105 років тому на Землю таки впав метеорит, а не комета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути