понеділок, 08 жовтня 2012 12:22

Знайшли гробницю великої правительки майя
14

Фото: Фото: apxeo.info
Доктор Наварро Фарр тримає статуетка з зеленого каменю, виявлену в області паху королеви

У Гватемалі виявили ??могилу одного з найвидатніших правителів майя доколумбового періоду цивілізації - королеви Кабель (K'abel). Поховання датують 7 століттям.

Гробниця була знайдена в ході розкопок в місті майя Ель Перу-Вака (El Per?-Waka '), руїни якого знаходяться на території департаменту Петен (Pet?n) на північному заході Гватемали. Назва Ель-Перу місто майя отримало при його відкритті у 20 столітті, однак відповідно до знайдених на місці розкопок ієрогліфів, місто в давнину називалося "Вака".

Дослідження тут проводяться з 2003 року. В рамках цього проекту наукові дослідження проводяться під егідою Національного інституту антропології та історії Гватемали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пророцтво майя про "кінець світу" є прийомом древніх "політтехнологів"

На даний час директорами проекту є головний дослідник доктор Девід Фрейдель (David Freidel), професор антропології в Університеті Вашингтона (Сент-Луїс, США) і Хуан Карлос Перес (Juan Carlos P?rez), колишній віце-міністр культури Гватемали.

Один з авторів знахідки археолог Девид Фрайлдель повідомив, що це перша правителька, яка належала до вищої аристократії майя, ім'я якої вдалося точно встановити. Він вважає відкриття гробниці найважливішим у своїй 43-річній кар'єрі, пов'язаній з розкопками в Гватемалі, Мексиці та Белізі.

Гробниця знаходиться в священному для майя місці, найважливішому храмі древнього міста, де велися розкопки, уточнив археолог. Причому виявлена ??вона була майже випадково. Вчені звернули увагу на просідання грунту в районі великих парадних сходів храму і вирішили, що всередині може бути порожнеча.

Досліджувався центр міста, що займає майже кілометр квадратний площ, палаців, храмів, пірамід і будинків, і який оточений багатьма квадратними кілометрами розосереджених руїн житлових будинків і храмів.

Про Кабель знали давно і ось, нарешті, виявлена ??її могила з останками, безліччю предметів з нефриту і невеликою алебастровою вазою, виконаною у вигляді раковини і прикрашеною жіночою головою і чотирма малюнками. На вазі було написано ім'я королеви, що і підтвердило особистість скелету в гробниці.

За словами дослідників Кабель була одним з найбільших правителів пізнього класичного періоду. Вона керувала разом з чоловіком, Кініч Баламом II.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці знайшли шоколад, виготовлений 2500 років тому

У сьомому столітті нашої ери династія правителів Вак (Wak) була вірним васалом династії правителів Кан (Kan).

Король династії Кан Йукном Чен Великий (Yuhknoom Ch'een the Great) (600 - 686 рр.) завоював Петен під час свого правління (636 - 686 рр.) І заснував імперію в низовині майя. Йому допомагав у цьому король династії Вак Кініч Балам II (K'inich Bahlam II), який потім одружився на жінці сім'ї Кан, королівській принцесі Кабель (K'abel).

Кабель правила з чоловіком Кініч Баламом, щонайменше 20 років (672 - 692 рр.), хоча цілком імовірно, що вона правила більше цього терміну. Вона була військовим губернатором королівства Вак і мала титул Kaloomte, Верховний воїн. Цей титул був вищим, ніж титул її чоловіка-короля. Вона була найвпливовішою жінкою з відомих історії в західному Петені у часи імперії Кан сьомого століття.

Вона була з покоління наступника Йукном Чена, Йукном Йічак Як (Yuhknoom Yich'aak K'ahk). Експерти історії стародавніх майя вважають, що ці два правителі були рідними братом і сестрою, дітьми імператора Йукном Чена. Всі три ці правителі займають чільне місце в текстах пам'яток в Ель-Перу-Вака.

Команда археологів з університету Вашингтона в Сент-Луїсі, Коледж Вустера в Огайо і Національного інституту антропології та історії Гватемали не очікували знайти могилу відомої королеви майя. Починаючи з 2003 року, їх увага була зосереджена на вивченні релігійних особливостей міста: храмів і вівтарів, а не на похованнях. Головний храм у центрі міста вони знову неодноразово досліджували протягом багатьох років, тому що були знайдені докази того, що навіть після падіння останньої королівської династії Вака близько 800 р. н.е., люди постійно поверталися до храму протягом поколінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У загадковому місті знайшли унікальні написи майя

Команда в цьому сезоні планувала очистити парадні сходи в храмі, щоб дослідити його будівництво і спробувати визначити, чому люди, як і раніше, шанують місце вже після падіння династії.

Основні сходи була блокована каменями, взятими з інших будинків міста. Під сходами була виявлена ??гробниця з людськими останками, похованими з багатим і численним похоронним інвентарем.

Були виявлені керамічні посудини кінця 7-го - початку 8-го століття. В могилі знайшли також численні прикраси та фігурки зроблені з нефриту, матеріалу, який високо цінувався майя. Виявили також останки деяких органічних речовин, збережених у гробниці. Матеріал аналізують в надії, що він може бути ідентифікований.

Один конкретний артефакт, знайдений в гробниці був еквівалентний крупному виграшу в лотерею за своїм значенням: баночка алебастру, вирізана у формі раковини з якої виходить голова і рука літньої людини. Пасмо волосся перед вухом відзначає людину як жінку, її зморшкувате обличчя вказує на похилий вік. Білий алебастр вказує, що це може бути посудина під назвою Біла квітка Душі, яка відігравала особливу роль у королівських поховальних ритуалах класичного періоду. Крім того, в класичній релігії майя раковини були символом підземного світу і вони були місцем проживання королівських предків і богів. Вони могли застосовуватися під час релігійних ритуалів, щоб закликати членів королівської сім'ї і божество. Ці фактори переконливо свідчать, що на посудині зображена жінка-королева, похована в могилі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці вперше розкопали театр для еліти племені майя

Але цього недостатньо, щоб точно визначити, хто саме там був похований. Королівські поховання були знайдені і раніше, але лише п'ять з них назвали імена осіб, які перебувають всередині. На задній частині посудини був вигравіруваний короткий текст, що складається з чотирьох ієрогліфів. Перший символ сильно затертий, але все ще може бути прочитаний. Він говорить: "yotoot", що означає "дім". Другий символ добре зберігся і, ймовірно, відноситься до вмісту посудини, але він досить унікальний, щоб зрозуміти його в даний час.

Останні два знаки: перший є особистим ім'ям, яке перекладається як "Lady Waterlily-Hand", в той час як другий є жіночою версією гліфу емблеми міста Калакмуля, який перекладається як "Lady Snake Lord". Гліфів для Кабель - руки, що тримають латаття, і ми знаємо з Клівлендської стели, що леді Кабель була дочкою короля Калакмуля.

За даними вчених, померла Каломте Кабель вже дорослою жінкою.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли гробницю великої правительки майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути