вівторок, 03 квітня 2012 10:56

Виставка "Комісар зникає": як фальсифікували фото у сталінську епоху
7

П'ять, чотири, три, два, один...
Фото: Фото: ИТАР-ТАСС
Зіставлення вихідного знімка з відретушовані наочно розкриває механіку спотворення радянської історії і дійсності в офіційній подачі
"Тепла зустріч на Червоній площі"
"Маскування по-Ленінськи"
На спадання...

З 3-го квітня в Державному музеї історії ГУЛАГу в Москві буде представлений унікальний, виставковий проект "Комісар зникає. Фальсифікація фотографій та мистецтва в сталінську епоху".

На виставці з особистої колекції фотографа та журналіста Девіда Кінга представлено понад 150 експонатів, які автор збирав протягом 40 років, з моменту першого приїзду в СРСР в 1970 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У німецьких містах "остарбайтерам" не дозволяли ходити тротуаром"

Історія Радянської Росії, починаючи з її революційної передісторії і закінчуючи смертю Сталіна, постане на виставці крізь призму фотографій і їх пізніших спотворених і відретушованих копій. Люди на знімках зникають або з'являються, міняють свій вигляд, одяг, регалії. В одних випадках знищення ретельно приховано ретушшю або фотомонтажем, в інших - особи просто вирізані, закреслені, залиті тушшю. Зіставлення вихідного знімка з відретушовані наочно розкриває механіку спотворення радянської історії і дійсності в офіційній подачі.

У бібліотеці Девіда Кінга зберігаються рідкісні ілюстровані книги та фотоальбоми перших років радянської влади з фотографіями Троцького, Іоффе, Раковського, Пятакова, Зінов'єва та інших діячів революції. Згодом всі ці книги були знищені в епоху сталінізму, а їх герої вбиті. Він зберігає номери радянських і комінтернівських журналів двадцятих років, листівки тих років із зображеннями "ворогів народу", гравюри, картини та інші рідкісні і повчальні експонати.

Виставка вже побувала у багатьох країнах світу. На території Росії буде показана вперше.

Зараз ви читаєте новину «Виставка "Комісар зникає": як фальсифікували фото у сталінську епоху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути