середа, 12 травня 2010 18:07

Золотник Володимира Великого досі валяється в Маріїнському парку

  На монеті, загубленій Миколою Могилянським, зображено тризуб — знак князя Володимира Великого
На монеті, загубленій Миколою Могилянським, зображено тризуб — знак князя Володимира Великого

Дворянин і колекціонер Микола Могилянський 1821 року загубив у Маріїнському парку в Києві золоту монету часів князя Володимира Великого. Завжди тримав її при собі. Мав звичку діставати з кишені й роздивлятися. Під час прогулянки парком реліквія випала з тремтячих рук старого. Старанно її шукав, але не знайшов. Залишилися тільки малюнки та сургучевий зліпок. Монета була діаметром до 24 мм і важила 4 г.

1816-го Могилянський придбав цю монету у київського фармацевта Ґеорґа Бунґе. А той купив її в листопаді 1796 року в солдата, якому монету подарувала мати як оберіг. Вояк міг бути родом із Чернігівщини, Київщини чи Полтавщини, звідки набирали бійців. За тих часів подібні монети коштували 75–400 руб. Хоча був випадок, коли селянам-пастухам, що знайшли древній скарб, дали по 5 руб. за монету. До прикладу, 1 фунт (400 г) хліба коштував 6 коп., м"яса — 15. Добрі чоботи можна було придбати за 10 руб.

У Київській Русі в обігу спочатку були золоті та срібні злитки — гривні. Перші монети викарбував Володимир Великий — золотники і срібники. На монетах були зображення князя, тризуба й ще напис: "Володимир, а се його злато". 96 золотників становили гривню.

Тепер нумізматам відомі 11 золотих і 330 срібних монет Київської Русі. Вони зберігаються в музеях Великої Британії, Німеччини, Норвегії, Швеції. По одному золотнику мають Національний історичний музей України й Одеський археологічний. А монета Могилянського, може, й досі валяється у столичному Маріїнському парку.

Зараз ви читаєте новину «Золотник Володимира Великого досі валяється в Маріїнському парку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути