Ексклюзиви
середа, 28 жовтня 2009 18:00

Ворзель від спалення врятували підлітки

Автор: фото: Ворзельське підпілля. Невідомі сторінки — Ворзель, 2008
  Білочубий Віктор Нацевич був схожий на арійського хлопця. Йому навіть зробили документи фольксдойче. Це допомагало викручуватися, коли збирав розвіддані для червоних партизанів
Білочубий Віктор Нацевич був схожий на арійського хлопця. Йому навіть зробили документи фольксдойче. Це допомагало викручуватися, коли збирав розвіддані для червоних партизанів

Улітку 1941-го Вікторові Нацевичу з Ворзеля під Києвом не було й 14. Він навчався в школі, жив із матір"ю, старшою сестрою та вітчимом. 22 серпня німці підійшли до селища. У жовтні підліток створив підпільну групу зі своїх товаришів.

Окупаційна влада оголосила, що всі мають здати радіоприлади й деталі до них. На облік узяли тих, хто викладав фізику, радіосправу. Хлопці про око здали кілька радіодеталей. І потай склали радіоприймач — один із них до війни відвідував гурток. Отримавши перше повідомлення Радінформбюро, випустили листівку. Розповіли, що Червону армію не розгромлено, як казали німці. Пізніше листівки починали так: "Український народе! Дорогі брати і сестри...".

Восени 1943-го до Києва наближався фронт. У район Ворзеля прибули власівці. Готувалася "зачистка" території: вранці 5 листопада все збиралися спалити — будівлі, дерева. Нацевич зібрав зо 20 хлопців — усім було від 13 до 19 років. Засідку зробили в ліску на підході. Удосвіта загін із двох сотень власівців рушив колоною на Ворзель. Коли ввійшли в лісок, їх зустрів шквал вогню: хлопці мали німецькі станкові кулемети, пару "максимів", гвинтівки. У цей час у небі з"явилися два радянські літаки-розвідники. Льотчики побачили, як із лісу вискакують військові в якійсь незрозумілій формі, й обстріляли їх. Тим часом наспіла допомога з Київського партизанського загону. Уціліли лише семеро карателів. Усі хлопці лишилися живі.

Німці, почувши кулеметні черги, вибухи гранат і побачивши радянські літаки, подумали, що почався прорив. У паніці тікали центральною вулицею Ворзеля, дехто навіть у кальсонах. Наступного дня радянські війська зайняли місто без жодного опору.

— Коли прийшли наші, Віктор став командиром винищувального батальйону НКВС, — розповідає 80-річний Володимир Терехов, колишній підпільник. Він єдиний іще живий із групи Нацевича. — Ловили дезертирів і шпигунів, боролися із самогоноварінням. Уночі чергували, вдень ходили до школи.

Віктор Нацевич закінчив технікум, працював слідчим, юристом, завідував кадрами в Міністерстві житлово-комунального господарства. Жив у Києві.

— Коли Вітя вийшов на пенсію, працював сторожем, купив хату в селі, робив табуретки. Помер на початку 1980-х.

Зараз ви читаєте новину «Ворзель від спалення врятували підлітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути