середа, 11 травня 2011 18:45

Вимерлого родича слона знайшли в Чилі

Автор: фото: Reuters
  Чилійські палеонтологи Пабло Мансілла (ліворуч), Омар Рекабаррен (у центрі) і Консуело Х’юдобро оглядають знайдені кістки мастодонта у селищі Падре-Уртадо
Чилійські палеонтологи Пабло Мансілла (ліворуч), Омар Рекабаррен (у центрі) і Консуело Х’юдобро оглядають знайдені кістки мастодонта у селищі Падре-Уртадо

Кістки мастодонта, яким понад 2 млн років, виявили в Чилі. Ця тварина схожа на сучасного слона, однак була м'язистіша і вкрита густою шерстю для захисту від холоду.

Рештки відкопали будівельники під час зведення гідроелектростанції в селищі Падре-Уртадо на березі річки Мапочо, на південний схід від чилійської столиці Сантьяго. Із викопаної 6-метрової ями проглядали бивні. Робітники відразу ж повідомили про це палеонтологам. Ті взялися до розкопок.

— Череп майже цілий і в хорошому стані. У щелепі — чотири корінні зуби та два бивні. Кожен понад метр завдовжки і 16 сантиметрів завширшки, — каже Рафаель Лабарка із чилійського Інституту професійного розвитку.

Учені стверджують, що знайдений кістяк допоможе більше дізнатися про спільні риси ДНК мастодонта та його близького родича — мамонта. А також про походження сучасних слонів.

У мастодонтів на жувальній поверхні корінних зубів був ряд парних горбів, схожих на соски. Бивні, на відміну від сучасних слонів, мали як у верхній, так і в нижній щелепах. Проте вони були менш вигнуті, ніж у мамонтів. Пізні мастодонти мали вже тільки одну пару бивнів — у верхній щелепі. Вони були рослиноїдні. Одні види обскубували гілки дерев і чагарників, інші в процесі еволюції дедалі більше переходили на траву.

Найбільше кісток мастодонтів виявили 1993 року поблизу американського містечка Гемет у штаті Каліфорнія. Місце знахідки назвали Долиною мастодонтів. А найдовші бивні цієї тварини знайшли 2007-го в містечку Мілія на північ від грецької столиці Афіни — майже 5 м. Важили близько тонни кожен.

Зараз ви читаєте новину «Вимерлого родича слона знайшли в Чилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути