вівторок, 21 серпня 2007 18:31

Віра Стецько знайшла автопортрет Пінзеля

51-річна Віра Стецько з Тернопільського краєзнавчого музею стверджує, що на правому плечі скульптури "Алегорія Мужності" майстер Іоанн Георг Пінзель вирізьбив свій портрет. До початку 1990-х "Алегорія" стояла в Покровській церкві у райцентрі Бучач на Тернопільщині. Віра Іллівна перевезла твір до музею.

— Спотворене болем обличчя на правій руці може бути автографом автора, — припускає Віра Стецько. — У ті часи не прийнято було підписувати роботи, створені для храмів. Тому майстер на одній з останніх робіт вирізьбив автопортрет.

Пінзеля за його скульптури з каменю та дерева, які він створив у середині XVIII ст., називають "галицьким Мікеланджело". Автор Сикстинської капели жив у епоху Відродження — на три століття раніше. Але про нього відомо більше, ніж про Іоанна Георга Пінзеля. Не знають, якого він роду, як опинився в Галичині, навіть як насправді звучить його прізвище. У різних документах скульптор записаний то як Пінзель, то Пілзень, то Пінзень.

— Уперше ім"я майстра виявили 1906-го в книзі видатків за 1750–1778 роки, — розповідає Віра Іллівна. — За кам"яні скульптури Юрія Змієборця та Леона й Атанасія, встановлені на соборі Святого Юра у Львові, він отримав 37 тисяч золотих (одна така монета важила приблизно 3,5 г золота. — "ГПУ"). Остаточний розрахунок проводили з удовою майстра, бо самого його вже не було в живих.

Польські дослідники в архівах Варшави знайшли старі церковні книги з Бучача. В одній зазначено: "13 травня 1751 року в Бучачі укладено шлюб між шляхетним Іоанном Георгом Пінзе, молодшим скульптором, та Маріанною Єлизаветою Кейтовою, вдовою, у дівоцтві до першого шлюбу — Маєвською". Вінчання відбулося в бучацькому Успенському костелі.

Через рік подружжя похрестило первістка Бернарда. Віра Стецько припускає, що хлопчика назвали на честь товариша Пінзеля — архітектора Бернарда Меретина. Вони працювали разом над ратушею у Бучачі, церквою у Монастириську, храмом у Годовиці, собором Святого Юра. Меретин будував, а Пінзель витісував скульптури.

Припускають, що саме Меретин рекомендував майстра графові Миколі Потоцькому. При його дворі в Бучачі у 1740–1750 роках працювало багато митців. Потоцький не шкодував грошей ані на храми, ані майстрам.

Ще один запис у бучацькій церковній книзі свідчить, що 3 червня 1759 був охрещений другий син Пінзеля — Антоній. А вже під 4 жовтня 1762 року занотовано, що вдова скульптора Єлизавета Пілзнова втретє вийшла заміж — за якогось Іоанна Береншдорфа.

— Жалобу по чоловікові в ті часи жінка мусила носити рік. Інакше їй не дали б наступного шлюбу, — каже Віра Стецько. — Отже, приблизний час смерті Пінзеля — десь наприкінці 1761-го. Але могили скульптора в Бучачі не знайдено. Невдовзі Єлизавета з дітьми виїхала на батьківщину третього чоловіка в Баварію, до Німеччини.

Невідомо, якого він роду, як опинився в Галичині

Ще з початку 1990-х науковці пропонують зняти з бучацької ратуші вісім кам"яних скульптур роботи Пінзеля й установити їх у музеї. На даху споруди натомість поставити копії. Фігури Нептуна, Геракла, що вбиває гідру, та Козака, виконані з місцевого каменю-піщанику, втратили окремі фрагменти. Деякі вже не мають голів. Відновлювати їх доведеться за знімками 1920-х років. Багато робіт майстра прибрали до рук колекціонери або вивезли за кордон.

Володимир Єшкілєв видає роман про Іоанна Георга Пінзеля

У вересні на львівському Форумі видавців презентуватимуть біографічний роман про Іоанна Георга Пінзеля "Втеча майстра". Його автор — філософ і письменник з Івано-Франківська Володимир Єшкілєв, 42 роки.
— У романі "Втеча майстра" я роблю декілька припущень, — розповідає він "ГПУ". — Наприклад, що скульптор починав свою кар"єру в маленькій кораблебудівній майстерні. Працював у портових містечках, найімовірніше, Іспанії чи Італії. Але як майстер такого рівня опинився у такій глушині, як Бучач? Гадаю, до Галичини Пінзель утік з півдня Європи. Мабуть, влада переслідувала його за те, що належав до якогось таємного товариства на кшталт масонів.

Зараз ви читаєте новину «Віра Стецько знайшла автопортрет Пінзеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути