четвер, 03 квітня 2008 18:27

У Похвальну суботу треба садити квочку

7 квітня, понеділок — Благовіщення: архангел Гавриїл сповістив Діву Марію, що вона стане Божою Матір"ю. Вірили, що до цього дня земля відпочиває, тому чіпати її гріх. Хто робить загороди до Благовіщення, той "загородить" дощ улітку — буде засуха. Будь-яка робота цього дня заборонена, навіть "пташка не в"є гнізда".

Якщо цього дня вітер, туман, іній — до врожайного року, дощ — буде багато грибів, гроза — на тепле літо й урожай горіхів, сонце — пшениця вродить гарно, літо позначиться спекою.

П"ятий тиждень Великого посту називається похвальним. Уся городина, посаджена на похвальному тижні, добре вродить.

8 квітня, вівторок — собор архангела Гавриїла, якого народ називає Благовісником. Його вважають володарем грому та блискавок, моляться йому від раптової пожежі.

Вірили, що Благовісник блискавками відкриває землю для сіяння. Розпочинають сівбу ячменю, вівса, пшениці. Під час посівної не можна лаятися, бо тоді "чорт буде ходити слідом і сіяти будяки".

9 квітня, середа — святої мучениці Матрони Солунської (ІІІ–IV ст.). Вона терпіла нелюдські знущання, але не зреклася християнської віри. Завершується приліт ранніх птахів: "Мотря вийшла з хати пташок зустрічати".

10 квітня, четвер — преподобного Євстратія Печерського. Походив із заможної родини, роздав майно й постригся у Києво-Печерському монастирі. Під час нападу половців на Київ 1096 року потрапив у полон, був проданий у рабство. За відмову зректися Христа його розіп"яли на хресті. Тіло мученика християни привезли до Києва й поховали в Печерському монастирі.

11 квітня, п"ятниця — преподобного Івана Пустельника (ІV cт.). Прийняв постриг і усамітнився в пустелі, де проживав у покинутому колодязі. Прославився численними чудесами. Мав гострий розум, тому державні мужі постійно зверталися до нього за порадою.

"Якщо дуб розпустився раніше від ясена — буде сухе літо".

12 квітня, субота — церковна служба в суботу на п"ятому тижні Великого посту називається Похвалою Пресвятої Богородиці. Згадується заступництво Божої Матері й чудесне спасіння Константинополя від нападників 1326 року.

У Похвальну суботу найкраще садити квочок на яйця, бо "на Похвалу навіть дика качка яйцем похвалиться". Посіяна цього дня капуста гарно вродить.

13 квітня, неділя — преподобної Марії Єгипетської (VI ст.). Вона в молодості була великою блудницею. Згодом прийняла християнство й півстоліття провела у пустелі в пості й молитві. До неї звертаються з проханням допомогти при торгових розрахунках.

Зараз ви читаєте новину «У Похвальну суботу треба садити квочку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути