вівторок, 11 грудня 2007 15:40

"Тройний" одеколон був улюбленим у Сталіна

 

Заходить чоловік до магазину й питає три пляшечки "Тройного". Продавець подає.

— А чому вони без етикеток? — обурюється покупець.

— Яка вам різниця? — відрубує той.

— Це вам усе одно, а мені на стіл ставити.

У другій половині 1980-х, після запровадження першим президентом СРСР Михайлом Горбачовим "сухого закону", таких анекдотів було багато. "Тройний"  використовували замість алкоголю, адже парфум містив 64% спирту.

Років 20 тому "Тройним" пахли чи не всі чоловіки Радянського Союзу. Кожна господиня тримала одеколон на кухні — на випадок, якщо хтось поріжеться. Перукарі бризкали ним клієнтів. Туристам радили брати "Тройний" у походи.

Одеколон винайшов 1694 року італієць Йоган Марія Фарина в німецькому місті Кельн. Тому рідину назвали "Кельнською водою", по-французьки — "о де Колон".

Спочатку суміш ефірних олій із цитрусів, розбавлена міцним спиртом, була передусім лікувальним засобом. Під час епідемії віспи в Німеччині до кожного флакончика додавали інструкцію: "Ця чудодійна вода є засобом проти отрути, оберігає від чуми. Вона лікує жовтяницю, катар, непритомність, судоми в животі, боці та грудях, зцілює від опіків, додає сили жінкам при пологах, сприяє відкашлюванню. А також послаблює дзвін у вухах, додає краси, оскільки робить шкіру гладкою та надає їй прекрасного кольору".

Стати "Тройним" одеколоном "Кельнській воді" допоміг Наполеон. 1810 року він видав декрет, яким вимагав розкрити рецепти усіх ліків. Аби зберегти секрет виготовлення "Кельнської води", виробники оголосили її парфумами. А "Тройним" назвали через три ароматичні компоненти, які додали до складу одеколону, — лимон, бергамот і нероль.

У Російській імперії першу парфумерну фабрику побудував 1869-го француз Генріх Брокар на околицях Москви. Після Жовтневого перевороту підприємство націоналізували, а невдовзі перейменували на "Новую зарю". Парфуми "Любимый букет императрицы" стали "Красной Москвой". Вона була найпопулярнішою серед радянських жінок. У чоловіків перше місце твердо посідав "Тройний".

70-річний Андрій Захарченко з Києва розповідає, що це був улюблений одеколон Йосипа Сталіна:

— Я как-то слышал, что ему приносили "Тройной" в огромной бутылке. Говорят, только он не вызывал у Сталина раздражения на коже...

Оденешь наглаженные брюки, — згадує пенсіонер, — рубашку, надушишься одеколоном — и на танцы.

Коктейль із "Тройного"

За радянських часів із "Тройним" навіть робили коктейлі.
— Мій товариш колись розповів мені один рецепт, — згадує Сергій Суріков, 63 роки. — Береш яйце, обережно відбираєш білок. Заливаєш його одним флаконом "Тройного". Усе це треба збовтати, а потім поставити в холодильник на кілька годин. Казав, що сильна штука.

Зараз ви читаєте новину «"Тройний" одеколон був улюбленим у Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути