Ексклюзиви
четвер, 09 серпня 2012 19:15

Святий Іван Воїн допомагає відшукати злодіїв

Автор: джерело: www.xristianos.net
  Святого мученика Івана Воїна православні та греко-католики вшановують 12 серпня. Він служив воєначальником за часів імператора Юліана Відступника, який у ІV столітті переслідував християн. Іван Воїн попереджав їх про небезпеку, влаштовував їм втечі з в’язниць. За наказом імператора Івана Воїна ув’язнили й катували, але й під тортурами він не зрікся християнської віри. Після смерті імператора святий роздав майно бідним, допомагав хворим і немічним. Заповів поховати себе разом зі старцями й подорожніми, якими опікувався за життя. Сучасна грецька ікона
Святого мученика Івана Воїна православні та греко-католики вшановують 12 серпня. Він служив воєначальником за часів імператора Юліана Відступника, який у ІV столітті переслідував християн. Іван Воїн попереджав їх про небезпеку, влаштовував їм втечі з в’язниць. За наказом імператора Івана Воїна ув’язнили й катували, але й під тортурами він не зрікся християнської віри. Після смерті імператора святий роздав майно бідним, допомагав хворим і немічним. Заповів поховати себе разом зі старцями й подорожніми, якими опікувався за життя. Сучасна грецька ікона

— Святий Іван Воїн захищає не тільки воєнних — він усіх захищає, усім допомагає, хто того потребує, — розповідає 75-річна Ольга Кулинич із села Тарасівка Броварського району на Київщині. — Хоч народ цього дня працює і не святкує його наповну, але йому моляться в усіх справах, які тікі у тебе є. От, наприклад, про весілля: "Іване Воїне, допоможи мені хорошую пару знайти і все життя у цій парі прожить у радості".

На Слобожанщині та Подніпров'ї Івана Воїна в селах вшановують і до сьогодні. Тут вірять, що цей святий допомагає відшукати злодіїв. Для цього треба поставити йому в церкві свічку догори дном і замовити молебень. Якщо свічка не згасне, буде яскраво горіти й потріскувати, то крадій буде мучитися і каратися, а вкрадене обов'язково повернеться до господарів.

— Якось у нас вкрали сало і чоботи, — згадує 74-річна Ніна Даннік із села Красне Згурівського району на Київщині. — Злодії підкопалися у комору. Тоді ж ні фундаментів, ні підлоги в хатах не було, а була долівка — хата просто стояла на голій землі. Мати моя покійненька свічку зразу Івану Воїну поставила та молилася йому день і ніч. І повернулося. Дочка того бандіта пішла гулять у наших чоботях, ну то їх і пізнали. Хоч вони й казали, що ті чоботи чи подарували, чи в когось їй купили. Але чоботи вернулися, а сало так і не вернулося.

Вірили також, що Іван Воїн допомагає жінкам, яких покинули чоловіки. В день пам'яті святого треба накрити стіл, поставити вечерю, запалити свічку і звернутися до нього з молитвою, щоб повернув чоловіка в сім'ю. Ольга Кулинич каже, якщо навіть чоловіка причарувала розлучниця, Іван Воїн обов'язково поверне його до законної дружини й дітей.

— Треба ввечері розвести вогонь у печі, щоб обов'язково пішов дим вгору, і голосно у димар покликати на ім'я того, кого хочеш повернути, — розповідає про інший дієвий спосіб примирення подружжя Ніна Даннік. — І його обязатєльно додому потягне. От моя баба з дідом весь час сварилися. Як посваряться, він дверима хлоп, повернувся і пішов з хати. Баба тоді Івану Воєну помолиться, у піч поліно кине і як дим пішов, кричить на той дим: "Дим угору, а Сава додому!". Так тричі зробить, і дід за якийсь час повертається додому. До наступної сварки. Допіра можна навіть у форточку покликати, якщо печі вдома немає. Бумажку підпалити і на той димок гукати — обов'язково прибіжить, куди він дінеться. Це вже не раз перевірено.

Добре починати подорож уранці у вівторок, середу або четвер

Святого Івана Воїна шанують як захисника подорожніх. Йому замовляють молебень і ставлять свічки в церкві родичі тих, кого забирають служити до армії, хто вирушає в далеку або небезпечну дорогу.

— У війну німці забрали нашого батька. Ми переховували партизанів у сараї, а німці наскочили і піймали, — згадує Ніна Даннік. — І нашого батька взяли на розстріл і повезли на Яготин. А мати, коли проводжала, за село вийшла, плаче та молиться і просить Івана Воїна його захистити. Аж назустріч їй шляхом якраз підвода їде. Мати прийшла й каже: "Він повернеться, от побачите". І як уже там було, але батько повернувся. Це така прикмета є: якщо йде чи їде в дорогу, а слідом за ним щось проїде — і не чекай, не повернеться. А якщо навпаки, проти нього їде чи йде хтось — обов'язково повернеться.

Чимало звичаїв, прикмет і обрядів, пов'язаних із дорогою, збереглися досі. Наприклад, звичай присісти перед дорогою, часто просто на валізи, і порахувати про себе до 10. За повір'ям, якщо "зірватися в дорогу зразу, одним махом, то щастя в дорозі не буде".

Гостям в Україні заведено подавати в дорогу повну чарку "на коня" або "на коні", бо наші предки приїжджали до родичів і друзів кіньми. В Росії чарка в дорогу називається "на посошок", бо приходили в гості пішки з посохом, тобто звичайною палицею.

— В дорогу як зібрався, то спершу треба помолитися Богу та попросити у Івана Воїна: "Допоможи мені харашо почати сюю дорогу і харашо її закончіть". Я даже як іду куди з дому, або в район їду, обязатєльно так роблю. Бо даже маленька дорога з дому — діло серйозне і трапитися на твоєму путі може все: як хароше, так і погане, — каже Ольга Кулинич.

Небажано розпочинати мандрівку у святкові дні — їх треба проводити з сім'єю, рідними або у гостях. Тому в Україні заведено до святкового столу запрошувати подорожніх і піднімати чарку "за тих, хто в дорозі".

— Боронь Боже кудись або їхати, або йти у пам'ятні дні. Це — у перші 40 днів від дня смерті близьких родичів і на роковини як їх не стало, — додає Ольга Кулинич. — Обов'язково якесь нещастя буде.

Сприятливим часом для початку подорожі вважають ранок вівторка, середи й четверга. Добре, якщо дощить.

— Природа плаче, значить, людина добра їде і їй у дорозі добро буде, — пояснює Ніна Даннік.

Навпаки, приїжджати на місце призначення добре у гарний сонячний день — на новому місці на тебе чекатиме успіх.

Захистити себе від неприємностей під час подорожі намагаються спеціальними молитвами й замовлянням "на щасливу дорогу". На порозі дому треба проказати:

— Я виходжу з хати, зо мною Божа Мати. Святий Іван Воїн на порозі, поможи мені у дорозі.

Також радять перехреститися і тричі повторити таке:

— Я йду з хати, за мною сам Господь Бог ще й Божая Мати. Місяцем обгорожуся, зірочками обстановлюся, ні старого, ні малого, нікого не боюся.

 

Зараз ви читаєте новину «Святий Іван Воїн допомагає відшукати злодіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути