Ексклюзиви
пʼятниця, 09 січня 2009 16:46

Сукні кольору мрійливої блохи та закоханої жаби носили на обручах
5

Жінки у зимовому вбранні сезону 1858–1859, малюнок із тогочасного англійського журналу ”Ґодіс лейдіс бук меґезін”
Фото: малюнок: www.kajani.pl/Ryciny.html
Вбрання літньої дами сезону зима 1908–1909, малюнок із французького журналу ”Ля мод ілюстре” за листопад 1908-го. Жінки носили також хутряні муфти
Жіночі капелюхи журналу ”Модіст юніверсель”, осінь 1908-го. До волосся їх прикріплювали шпильками завдовжки 30 сантиметрів

150 років тому модниці носили широкі спідниці у формі купола, що в діаметрі сягали до 6 м. Аби досягти такого ефекту, під верхню спідницю одягали ще шість сильно накрохмалених. У середині 1850-х їх замінили кринолінами — металевими обручами відповідної форми.

Жіночий одяг перестав бути парким, зате виникли інші проблеми: у спідниці з криноліном пройти крізь двері було непросто, їздити в каретах — незручно. У театрах або за святковими столами, аби жінки помістилися, стільці ставили на значних відстанях один від одного. Кількість гостей через це доводилося обмежувати. У деяких театрах і клубах навіть почали забороняти приводити дам, "у яких непристойний об"єм спідниць".

Проти кринолінів найбільше збунтувався швед Ліндінґрен. Він звернувся до влади Стокгольма, аби та взагалі заборонила дамам їх носити. А в разі відмови обіцяв випустити гуляти містом 25 жінок у величезних спідницях на обручах. Для початку найняв одну. Її спідниця, писав очевидець, "не лише зайняла весь тротуар, але й заважала проїзду кабріолетів". Натовп, що зібрався довкола жінки, паралізував рух на вулиці. Влада Стокгольма злякалася й обмежила ширину спідниць "розумними розмірами" — не більш як 2,5 м.

Сукні шили здебільшого з шовку, дамаску, сатину й парчі. Популярними були чорний, сірий і пурпурний кольори та безліч їхніх відтінків. Для реклами їм вигадували неймовірні назви, що згодом пішли в народ. Колір "непритомної жаби" означав світлий сіро-зелений, "закоханої жаби" — зеленувато-сірий, "павука, що задумує злочин" — темно-сірий. Спідниця кольору "наляканої миші" була ніжно-сірою, а "мрійливої блохи" — світло-бурою.




100 років тому в моду ввійшли капелюхи з опудалами птахів


"В витринах одного из модных магазинов Гостиного двора выставлена дамская шляпа моднейшего фасона "Клем", достигающего в окружности трех аршин (2 м 13 см. — "ГПУ"), какие теперь носят в Париже, — писав 100 років тому журнал "Петербургскій листокъ". — Эта парижская модель, сделанная из черных страусовых перьев, украшена белым пером "Эспри" и оценивается в 600 франков. На эту модную шляпу разгораются глазки наших модниц".

Узимку 1908–1909-го у Російській імперії величезні жіночі капелюхи чудернацьких форм лиш почали з"являтися, тому ще дивували людей. Дамські головні убори стали прикрашати букетами квітів або листя, гірляндами зі штучних маків, троянд і жоржин. Найрозкішніші оздоблювали сухими чи штучними комахами, крилами, а то й  опудалами птахів або принаймні щедро декорувати пір"ям.

Найдорожчим було пір"я чаплі, райського птаха з Нової Гвінеї, страуса, папуги, колібрі й альбатроса. Сотні тисяч цих птахів стали жертвами моди на оздоблені жіночі капелюшки. За кілька років у Російській імперії використали 500 т пір"я страуса. Райських птахів убивали по 50 тис. на рік. Кілька мільйонів чапель знищили заради "еспрі" — довгого пір"я з їхніх хвостів. Упродовж 1908-го лише з Венесуели їх вивезли 154 тис. Пір"я альбатроса до Європи постачали японці. Вони організовували цілі експедиції на острови Тихого океану. За кілька років знищили 3 млн альбатросів. У природі лишилося всього кількасот представників цього виду.

Капелюхи одягали до довгих суконь із коміром-стійкою під горло та завищеною або нечіткою талією. У моду ввійшов видовжений силует. Щоб візуально подовжити фігуру, її по спіралі обмотували шарфом, боа чи хутром. Сукні найчастіше шили з атласу або матового шовку-муару. Найпопулярнішими кольорами були поєднання чорного з фіолетовим чи вогняно-рудим, сірий, сіро-зелений та болотяно-зелений.

На піку популярності були чобітки на підборах, зі шнурівкою, світлим верхом і чорним лакованим носком. Панчохи підбирали під колір взуття. Модними були мереживні з квітковими візерунками.

Зараз ви читаєте новину «Сукні кольору мрійливої блохи та закоханої жаби носили на обручах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути