середа, 09 січня 2019 06:15

Режисер Сергій Параджанов відкрив школу живопису у колонії

Автор: www.tv.az
  Режисер Сергій Параджанов із колишньою дружиною Світланою ведуть сина Сурена в 1-й клас, 1965 рік. Вони розлучилися за три роки до того, але підтримували добрі стосунки до смерті ­режисера. Зараз Світлана і Сурен мешкають у Києві
Режисер Сергій Параджанов із колишньою дружиною Світланою ведуть сина Сурена в 1-й клас, 1965 рік. Вони розлучилися за три роки до того, але підтримували добрі стосунки до смерті ­режисера. Зараз Світлана і Сурен мешкають у Києві

"Товариш начальник! Мій громадянський ­обов'язок змушує мене звернутися до вас із приводу педераста Сергія Параджанова. Він упродовж багатьох років займається розпустою непов­нолітніх і молодих юнаків та чоловіків. Свій будинок перетворив на притон розпусти. Прошу Вас покласти край цим діям", — ідеться в доносі, написаному 8 грудня 1973-го Семеном Петриченком із Києва.

Із нього в київській міліції розпочинають сфабриковану кримінальну справу проти режисера Сергія Параджанова. Таким чином хочуть покарати митця за вільнодумство. За ним стежать з кінця ­1950-х. У звітах КГБ рекомендують вищому керівництву країни взятися за нього.

"Кінорежисер Параджанов допускає ідеологічно шкідливі судження і висловлює думки про неповернення на Батьківщину — якщо зможе виїха­ти за кордон, — зазначено в повідомленні голови українського КДБ Віталія Нікітченка до голови ЦК КПУ Петра Шелеста. — У редакцію "Великої радянської енциклопедії" він направив лист, в якому пише: "Будь ласка, повідомте вашим читачам, що я помер 1968 року через геноцидну політику радянської влади". Пропонував одружитися громадянці Франції, яка навчається в Москві. Зробив це, аби виїхати в Париж, а потім до Бельгії. Підкреслює, що "він і комуністи одне одного не розуміють".

Шелест зустрічається з режисером. Прихильно ставиться до Параджанова, хоча той офіційно виступає проти арештів діячів культури та введення радянських військ до Чехословаччини 1968-го.

"Він трохи з "вивихами", але безумовно талановита людина, — пише чиновник у своєму щоденнику. — А який талант був без дивацтв і "вивихів"? Треба над кожною талановитою людиною наполегливо працювати. Направляти її розум, енергію в потрібне русло, а не відкидати все і бити з розмаху".

Параджанов продовжує писати сценарії, обмірковує нові задуми та малює. Однак знімати митцю не дозволяють. Друзям жаліється, що в Києві його хочуть зробити номенклатурним режисером.

"Москва. Кремль. Косигіну (Олексій Косигін — голова Ради Міністрів СРСР у 1964–1980 роках. — ГПУ). Оскільки я єдиний безробітний кінорежисер у Радянському Союзі, прошу відпустити мене голим через радянсько-іранський кордон, — пише якось телеграму. — Можливо, стану родоначальником іранського кіно".

Після звільнення Петра Шелеста 1972-го новий голова КПУ Володимир Щербицький розпоряджається збирати на Параджанова компромат. Тоді ж в інтерв'ю данській газеті режисер жартує, що його прихильності домагаються близько 20 членів ЦК КПРС. Журналісти сприймають почуте всерйоз і публікують. У Кремлі дають команду посадити Пара­джанова.

Шукають його слабкі місця. Мають до десятка варіантів розправи. Хочуть засудити за валютні операції, пограбування церков або хабарництво. Але розкручують нетрадиційну симпатію митця до чоловіків, яку нібито проявляв у юності.

Тоді з'являється "заява Петриченка". Протягом кількох днів міліція перевіряє її, але підтвердження наклепу знайти не можуть. Однак 17 грудня 1973-го режисера все ж арештовують за статтею 122 Кримінального кодексу УРСР — мужолозтво — статеві зносини між чоловіками, вчинені із застосуванням насильства.

Під час арешту зникають 17 сценаріїв Пара­джанова. Натомість йому підкидають три гральні карти з оголеними жінками і додають ще обвинувачення за статтею 211 — поширення порнографії.

Через чотири місяці Київський обласний суд засуджує Параджанова до п'яти років колонії суворого режиму.

— У Москві мене розітнули частково, у Києві — навпіл. Вони не могли мене вбити! Не могли! Бо ще була європейська преса, — каже Сергій Параджанов.

Його відправляють до колонії в селі Губник Тростянецького району на Вінниччині. Сподіваються, що з "гомосексуальною" статтею він не виживе. Проте в'язні дізнаються справжню причину засудження.

— Ми комуняк завжди на словах мали, а ти — по-справжньому! — кажуть йому тюремні авторитети.

Якось режисер підмітає підлогу і до нього підходить начальник колонії.

— Що це засуджений працює без вогника! — закидає.

Коли наступного разу Пара­джанов помічає його неподалік — підпалює мітлу і так підмітає.

Через популярність серед в'язнів його переводять до установи біля Стрижавки під Вінницею, а потім до Перевальська — тепер райцентр на Луганщині.

"Серед засуджених продовжує поширювати ідейно шкідливі й наклепницькі вигадки про радянську дійсність, — доповідає Володимиру Щербицькому голова українського КДБ Віталій Федорчук у червні 1975-го. — Вважає, що його обмовили. Заявляє про виїзд з України після звільнення. Але за кордоном збирається оспівувати Україну та її народ так, як це робили Михайло Коцюбинський і Леся Українка".

У колонії Параджанов засновує школу живопису. Збирає кришки від молочних пляшок і гравірує їх. Виготовляє форми із зображеннями гетьмана Богдана Хмельницького, поета Олександра Пушкіна та письменника Миколи Гоголя. Заливає їх смолою — виходять "талери Параджанова".

Наглядачі вилучають їх, відправляють на психіатричну експертизу. Хочуть довести, що їхній автор божевільний. Приходить відповідь: "Талановитий, дуже". Один із медальйонів із портретом Пушкіна потрапляє до італійського режисера Федеріко Фелліні. Він відливає з нього срібну медаль, якою нагороджують кращий фільм на фестивалі в Риміні в Італії.

Параджанов страждає від діабету і хвороби ­легень — починає відхаркувати кров. За кордоном створюють комітет з його порятунку на чолі з ­італійським режисером Лукіно Вісконті. Звертаються до радянського уряду з проханнями ­звільнити митця. Їхні листи залишаються без відповіді.

Колишня організаторка літературно-художнього салону в Петербурзі Лілія Брік просить ­допомогти чоловіка своєї сестри — французького письменника Луї Арагона. Той приїжджає в ­Москву в грудні 1977-го і зустрічається з генсеком Леонідом Брежнєвим. Просить звільнити Сергія Параджанова. Після того режисер виходить на волю, але йому забороняють жити в Україні.

Дружину вбили її брати

1924, 9 січня — Сергій Параджанов народився в сім'ї антиквара в Тифлісі — тепер Тбілісі.

1941 — починає працювати художником-технологом на тбіліській фабриці "Радянська іграшка".

1945 — вступає до Московської консерваторії, наступного року складає іспити на режисерський факультет Всеросійського державного інституту кінематографії. Навчається у творчій майстерні Ігоря Савченка, а після його смерті — в Олександра Довженка.

1950 — одружується з працівницею московського універмагу Нігяр Керімовою, яка походить із татарської родини з Молдови. Але її брати домовилися, що вона вийде заміж за іншого. Приїжджають у Москву і вимагають великий викуп. Параджанов не може його заплатити, і вони вбивають сестру.

1955 — у Києві одружується з донькою дипломата 16-річною Світланою Щербатюк. За три роки в них народжується син Сурен. 1962-го розлучаються, але підтримують стосунки.

1964 — за мотивами повісті Михайла Коцюбинського про гуцулів знімає в Карпатах фільм "Тіні забутих предків". Отримує за нього 39 міжнародних нагород. Усього зняв 14 фільмів, більшість з яких теж відзначені на фестивалях.

1973 — засуджують за сфабрикованою кримінальною справою на п'ять років таборів.

1982 — за критику влади арештовують у Тбілісі. Відбуває дев'ять місяців в ізоляторі та в'язниці.

1990, 20 липня — помирає в Єревані у Вірменії. Похований у місцевому Пантеоні геніїв вірменського духу.

Зараз ви читаєте новину «Режисер Сергій Параджанов відкрив школу живопису у колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути