Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 00:30

"Підсвідомо намагався накласти на себе руки"

Автор: www.clarkgablefoundation.com
  Подружжя акторів Кларк Гейбл і Керол Ломбард. Він знявся у 67 стрічках, вона — у 35. За роль у фільмі ”Однієї щасливої ночі” Кларк отримав ”Оскар”. Стрічка ”Не її чоловік” — єдина, де актори знялися разом
Подружжя акторів Кларк Гейбл і Керол Ломбард. Він знявся у 67 стрічках, вона — у 35. За роль у фільмі ”Однієї щасливої ночі” Кларк отримав ”Оскар”. Стрічка ”Не її чоловік” — єдина, де актори знялися разом

15 грудня 1932-го у Нью-­Йорку відбулася прем'єра стрічки "Не її чоловік" про кохання бібліотекарки й карткового шулера. Головні ролі виконали 24-річна Керол Ломбард та на 7 років старший Кларк Гейбл. Акторці партнер не припав до душі — бабій, одружений, залицявся до неї. Після зйомок вона подарувала йому свинячий окіст, загорнутий у фото Гейбла. Мовляв — тобі в Голлівуді ніхто не відмовив, я — перша.

Вони не бачаться чотири роки, зустрічаються на вечірці у сценариста Дональда Стюарта. Його дружину виписують із санаторію, і він влаштовує свято "Нервовий зрив". Керол, яка обожнює розіграші, приїжджає у "швидкій". Її — всю в білому — на ношах доправляють санітари. Гейблу, якого називають "королем Голлівуда", це подобається. Того ж вечора жінка перемагає його в теніс з рахунком 8:0.

Невдовзі бачаться в одному з клубів Лос-Анджелеса на вечірці "Білий бал". Керол тут за господиню. Гейбл запрошує її до танцю, хоче перевірити, чи є під її сукнею білизна. Пропонує прогулятися в кабріолеті. Згодом Керол звертає увагу, що вони їздять навколо готелю.

— Навіщо ми тут крутимося?

— Бо я тут живу. Може, піднімемося в мій номер і щось вип'ємо?

— Ти уявив себе Кларком Гейблом? — засміялася актриса.

На День святого Валентина актор отримує побитий автомобіль "Форд". Керол купила його на звалищі за $15. У художньому салоні авто прикрашають рожевими сердечками і надписом: "Я від тебе божеволію". У відповідь закоханий пропонує Керол поїхати потанцювати. Вона одягає розкішну сукню й шиншилове манто. Уявляє поїздку в його кабріолеті. Але Гейбл під'їжджає "Фордом" у сердечках. Смикаючись та з деренчанням авто повзе вулицями.

Коли актриса дарує Кларку ранчо за $50 тис. неподалік Лос-Анджелеса, він вирішує залишити свою другу дружину Реа Леграм. Вони давно живуть окремо, але офіційно не розлучаються, бо вона вимагає $260 тис. компенсації — половину статків Гейбла. Заради коханої він погоджується.

Під час зйомок фільму "Звіяні вітром" одружуються. Гейбл грає в ньому капітана Батлера — чоловіка Скарлет у виконанні актриси Вів'єн Лі. Шлюб укладають під час першого ж вихідного — 29 березня 1939-го.

"Наступного дня мали знімати сцену у в'язниці, але режисер зробив сцену весілля для мене, — згадував пізніше Кларк. — Тільки нареченою була Вів'єн Лі. Грав оркестр, я вибухнув у першому ж дублі, бо це все було кепкування".

Пара оселяється на ранчо. Разом ­катаються верхи, ходять на риболовлю, розводять курей, і яйця розсилають друзям. Називають одне одного "Па" і "Ма".

— Я попрацюю ще пару років, а потім дозволю Па бути зіркою, а сама залишуся вдома, лататиму шкарпетки і доглядатиму за дітьми, — каже Ломбард в інтерв'ю.

Але завагітніти не вдається. Актор Девід Нівен заїжджає до них попрощатися перед відправкою на фронт під час Другої світової війни.

"Вони були такі щасливі й захоплені одне одним, що я почувався зайвим. Керол дивилася в обличчя Кларка: "Я скажу, що Татусь найбільше хоче, — сказала вона тихо, — сподіваюся, Христос допоможе нам у цьому". "Так, це правда, — Кларк погладив її волосся, — я б віддав свою праву руку за сина".

16 січня 1942-го актриса їде виступати до американського міста Індіанаполіса з агітацією за військову позику. Для чоловіка вдома залишає розіграш — манекен у спальні. Робить йому макіяж і зачіску, як у себе. Повертатися має потягом, але якомога швидше хоче бачити коханого, тому йде на літак. За 23 хв. він після зльоту потрапляє в бурю і врізається в гору. 22 пасажири гинуть. Гейбл одразу після звістки кидається до місця катастрофи, але знаходить лише сережки з діамантами й рубінами, які подарував Керол на Різдво.

— Не тямлячи себе з горя, він повернувся додому. Який це був шок, коли йому здалося, що Керол лежить у їхньому ліжку! Цей болісний момент мало не вбив його, — розказувала актриса Ева Ґарднер.

Актор залишає все і, всупереч заборонам уряду та кінокомпаній, вирушає на фронт. 1943-го стає бортовим стрілком бомбардувальника. Рветься у запеклі бої. Якось на його літаку нарахували 15 кульових отворів, але ввесь екіпаж залишається живим. Після завершення війни Гейбл сильно п'є.

— Протягом наступних кількох місяців ми не раз бачили, як Кларк мчить долиною мотоциклом на великій швидкості, — згадувала актриса Люсіль Болл. — Підозрюю, що він підсвідомо намагався накласти на себе руки.

Гейбл живе після загибелі коханої 18 років. За цей час двічі одружується. Перший раз, будучи сильно п'яним, як сам розказує. Вдруге — через схожість жінки з Керол. Помирає від серцевого нападу 16 листопада 1960–го. Його ховають ­поряд із Керол. Через чотири місяці після смерті актора народжується його єдиний син Джон Кларк.

14 швів без анестезії наклали на ліву частину обличчя Керол Ломбард після автомобільної аварії. Пережила її 19-річною. Щоб зберегти зовнішність, їй потрібна була пластична операція. Але лікарі не використовували наркоз, щоб не зіпсувати шкіру. Їм не вдалося приховати лише один найглибший шрам. Через нього студія "Фокс" розірвала контракт з актрисою.

Любив ремонтувати чужі автомобілі

Актор Кларк Гейбл соромився своїх великих, загрубілих, обвітрених рук. Прикрив їх довгими рукавами сорочки. Комірці теж носив високі або підняті, щоб не була помітна занадто міцна шия.

"Актор, — казав Кларк, — найбільше відчуває себе людиною, коли сідає в сідло і мчить прерією, а вітер б'є йому в обличчя". Тому найбільше любив вестерни. Називав їх "кінними операми".

Любив ремонтувати свій "Мерседес" і чужі машини. Коли його не могли знайти, то знали, що він десь на станції техобслуговування лагодить чужі автівки. Маніакально дотримувався чистоти, приймав душ кілька разів на день. Багато палив і пив алкоголю, який не перебирав. П'яним не буянив, а лягав спати.

"Нерідко люди німіли, побачивши його, — був неймовірно елегантний, — пише Лін Торнабін у книжці "Хай живе король". — У найсильнішу спеку з'являвся на публіці в габардиновому костюмі, при краватці та з білою хустинкою в петлиці. У гардеробі мав десятки фетрових капелюхів. Забороняв їх чистити. Тому вони всі були із засаленими стрічками. Прислуга вибачалася: "Містер Гейбл любить старі капелюхи".

Мав колекцію зброї. Іще зібрання, яке приховував, побоюючись зашкодити своєму мужньому образу. Це книги. Лише найближчі друзі могли застати його з книжкою в руках.

Зараз ви читаєте новину «"Підсвідомо намагався накласти на себе руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути