середа, 23 березня 2011 18:43

Первісні люди в Європі робили собі оздоби з пір'я

Неандертальці зрізали пір'я з пташиних крил і використовували його як оздобу. Тобто мали таке поняття, як мода. Науковці припускають, що в культурному й інтелектуальному розвитку ці представники вимерлої гілки в людському розвитку могли бути близькими до "людини розумної" — наших безпосередніх предків.

Учені дослідили печеру Фуман поблизу італійського міста Верона. У ній 44 тис. років тому мешкали неандертальці. Серед кам'яних знарядь, решток тварин і попелу виявили 660 пташиних кісток. У них були відрізані крила — з них знімали пір'я.

— Ознаки порізів і подряпин є лише на крилах. Це означає, що велике пір'я видаляли навмисно й постійно, — каже палеонтолог і антрополог Марко Перезані з університету міста Феррара на півночі Італії.

У печері знайшли кістки птахів 22 видів — яструбів, соколів, грифів, беркутів, лісових голубів і галок. Вони задрібні для вживання в їжу. Для виробництва стріл пір'я теж не використовували, бо тоді їх іще не винайшли. Птахів доісторичні люди ловили й убивали, запевняють дослідники, лише для того, щоб із їхніх пір'їн — чорного, сірого, блакитно-сірого і помаранчевого кольорів — робити прикраси. Відбирали тільки довгі й найкрасивіші. Носили їх на голові, встромляли у вуха й ніс, чіпляли на одяг. Оздоблювали пір'їнами також мисливські та воєнні маски, списи, барабани. Раніше вчені довели, що неандертальці носили кольорові мушлі молюсків. Уважали їх коштовностями.

— Використання пташиного пір'я було дуже поширеним, — додає Перезані. — Наше дослідження може змінити думку вчених про неандертальців. Бо свідчить, що вони переймалися своєю зовнішністю й намагалися вирізнятися з-поміж інших. Досі вважали, що так поводилися лише первісні люди, схожі на сучасних.

130 000 — 30 000


СТІЛЬКИ років тому неандертальці населяли Європу й Західну Азію. Череп представника цього вимерлого виду людей виявили 1856 року в ущелині Неандерталь поблизу міста Дюссельдорф на заході Німеччини. Назва печери й дала назву цим первісним людям. Найпоширенішою є думка, що неандертальці вимерли, не витримавши конкуренції із "людиною розумною" — предками сучасних людей.

Зараз ви читаєте новину «Первісні люди в Європі робили собі оздоби з пір'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути