четвер, 19 листопада 2009 19:04

Перепоховати Василя Стуса дозволив Кравчук

Засуджений на 10 років примусових робіт і п"ять років заслання поет-дисидент Василь Стус помер у ніч на 4 вересня 1985 року. Поховали його на табірному цвинтарі. Родині перевезти тіло додому не дали — мовляв, іще не вийшов термін ув"язнення.

— У вересні 1989 року я був у Запоріжжі у відрядженні як кореспондент "Огонька", — згадує письменник 69-річний Володимир Голобородько. — З Києва зателефонував колишній політв"язень Євген Пронюк: "Приїзди, будемо займатися перепохованням нашого друга Василя Стуса".

У Києві потрапив на підпільне засідання оргкомітету на квартирі дисидента Ігоря Бондаря на Білоруській. Перепоховати збиралися й філолога Олексу Тихого та поета Юрія Литвина, що померли 1984-го в тюремних лікарнях. Як і Стус, були поховані в містечку Чусовому Пермського краю, де знаходився табірний цвинтар.

— Якщо влада навіть не дасть дозволу, будемо все одно ховати й битися з міліцією, — заявив Левко Лук"яненко. Він лише на початку року повернувся з таборів і очолив Українську Гельсінкську спілку — правозахисну організацію.

Син Стуса Дмитро закричав:

— Що ви у це втручаєтеся? Це наша сімейна справа! Не перетворюйте на політичну акцію!

Дмитро Корчинський зауважив:

— Який син у такого батька...

Стус-молодший поліз до нього битися. Їх розборонили.

У Спілці письменників склали листи на ім"я голови Ради Міністрів Віталія Масола й голови виконкому Київради Валентина Згурського.

— У кінці листа я написав: "Відмова у нашому проханні може призвести до небажаних і непередбачуваних наслідків", — продовжує Володимир Голобородько. — До ЦК по усний дозвіл пішли Іван Драч і Микола Жулинський. Ідеологією тоді керував Леонід Кравчук, але він був у Москві. Зайшли до другого секретаря Станіслава Гуренка. Він зателефонував Кравчукові: "Ось тут письменники хочуть перепоховати Стуса, Литвина і Тихого на Байковому кладовищі". — "Не заперечую", — відповів Кравчук.

Офіційний дозвіл мав дати столичний виконком. Згурський зачитав листа і сказав, що узгодив це питання з ЦК.

— Они нам ставят условия! Угрожают непредвиденными обстоятельствами! — здійняли галас члени виконкому.

— Це реальна оцінка реальної ситуації, — сказав Іван Драч.

Стус-молодший поліз до Корчинського битися. Їх розборонили

Обирати місце на Байкове кладовище їздили із заступником міністра внутрішніх справ генералом Андрієм Василишиним. Він підказав: біля крематорію є велика галявина, там можна провести мітинг.

По домовини до Пермського краю Українська Гельсінкська спілка відіслала 11 осіб. Літак із трунами прилетів 18 листопада о 20.30 в аеропорт "Бориспіль". Там зі свічками й корогвами чекали близько 300 людей. Коли з воріт виїхала машина з опущеними бортами, Валентина Стус-Попелюх кинулася до неї і впала на труну чоловіка. Домовини повезли до Свято-Покровської церкви на Куренівці. Там зранку 19-го покійних відспівали.

— Приблизно 30 тисяч людей вийшло на вулиці Києва,  — згадує колишній товариш Стуса Василь Овсієнко, 60 років. — Як ішли Володимирською повз будівлю КДБ, боялися, щоб не було провокацій. Але це була перша акція, де влада не посміла трощити синьо-жовті прапори, де нас не лупили древками й кийками.

Труни спочатку повезли на Софійську площу, потім до пам"ятника Шевченку. А звідти вже несли на руках до Байкового кладовища. Рух у місті перепинився. Люди стояли зі свічками по Володимирській. На мітингу виступили В"ячеслав Чорновіл, Іван Драч, Михайлина Коцюбинська.

На могилах установили однакові дубові хрести. У березні 1990-го їх підпалили. Винних не знайшли. 1993 року встановили три козацькі хрести із сірого пісковику.

Зараз ви читаєте новину «Перепоховати Василя Стуса дозволив Кравчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути