Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 19:02

На Тимофія-Полузимника припадає половина зими

4 лютого, понеділок — апостола Тимофія, єпископа Ефеського, учня апостола Павла. 86 року прийняв мученицьку смерть від язичників. На Тимофія-Полузимника припадає половина зими (за старим стилем) й сильні морози. Якщо на Тимофія опівдні сонячно, то весна буде рання. Багато снігу цього дня — щедрий урожай на збіжжя.

5 лютого, вівторок — пам"ять ІV Вселенського собору. Свято встановлене на честь зібрання в Константинополі вищих церковних ієрархів у VII ст. На соборі, зокрема, було визначено дату створення світу — 5508 рік до Різдва Христового (тобто до нової ери).

"Якщо сорока заховалася під дах, а снігур заспівав — буде хуртовина".

6 лютого, середа — преподобної Ксенії (V ст.) та блаженної Ксенії Петербурзької (ХІХ ст.). Після наглої смерті чоловіка Ксенія Петербурзька роздала своє майно бідним і прийняла на себе подвиг юродства (удаваного божевілля). Майже півстоліття прожила вона на петербурзьких вулицях, допомагаючи бідним і немічним. Мала дар передбачення та чудотворення. На Оксани-Дороти прогнозували погоду на весну: якщо день ясний і тихий, то весна буде гожою; в обід сонце — ранньою, а якщо завірюха — затяжною. "Якщо на Оксани мете, то підмете весь прокорм для худоби".

7 лютого, четвер — святителя Григорія Богослова (326–389). Ще до його народження мати заповіла присвятити сина Богові. Коли його було обрано константинопольським архієпископом, Григорій своїми проповідями проти аріанської єресі багатьох повернув у лоно церкви. За дар просто й доступно передати таїнства віри названо його Богословом.

8 лютого, п"ятниця — преподобного Ксенофонта, його дружини Марії та синів Аркадія та Івана (V ст.). Батьки відправили синів на навчання до міста Бейрут. Під час бурі корабель затонув, братів хвилями викинуло на берег у різних місцях, і вони потрапили до різних монастирів. Проведінням Божим і батьківськими молитвами згодом уся родина зустрілася в Єрусалимі, й всі отримали від Бога дар чудотворення. До Ксенофонта звертаються з молитвами про успіхи та здоров"я дітей. Ксенофонта-напівхлібника пов"язують із переломом зими.

9 лютого, субота — перенесення мощей святого Івана Золотоустого Константинопольського (438 рік). У народі відзначають протягом року 12 Іванів. Цей день називають "Іван зимовий". "Якщо півні ввечері розкукурікалися — на відлигу, кури рано сідають на сідало — вночі вдарить мороз".

10 лютого, неділя — преподобного Єфрема Сіріна (ІV ст.), який провів життя відлюдником у пустелі, де трудився над тлумаченням Святого Письма, складанням молитов, гімнів і пісень, що збагатили церковне богослужіння.

Вітер цього дня віщує дощі протягом року.

Зараз ви читаєте новину «На Тимофія-Полузимника припадає половина зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути