четвер, 28 лютого 2008 15:36

На Тараса не можна спати вдень

3 березня, понеділок — святих апостолів Филимона й Архипа та мучениці Апфії з міста Колоси у Малій Азії, замучених натовпом язичників за часів правління імператора Нерона (І ст). Починається останній тиждень перед Великим постом — Сиропусний, або Масляна чи Масниці. Протягом нього не їдять м"яса й сала, а пригощаються варениками, налисниками, пирогами з сиром, яйцями й холодцем із риби. Оладки, гречані й пшоняні млинці з маслом і сметаною символізували сонце, яке о цій порі прибавляє в силі.

4 березня, вівторок — преподобного Льва, єпископа з міста Катана на Сицилії (VIII ст.). Уславився добротою й милосердям, був цілителем і чудотворцем. В Україні цього дня згадують св. Казимира. Погода зазвичай нестійка: "У Казимира — непевна віра". "Якщо на Казимира погода, то буде на картоплю урода". У вівторок на Масниці вперше запрягали молодих бичків, розпочинали навчання лошат.

5 березня, середа — преподобного Тимофія-пустельника, який мав дар зцілення хвороб і вигнання нечистих духів (VIII ст.). Вважалося, що на Тимофія-весногрія весна приходить до дверей: "Тимошеве тепло віє — старого гріє", "На Весногрія і старцю надія".

6 березня, четвер — обретіння мощей святих мучеників, постраждалих за віру християнську і похованих у Цареграді біля Євгенієвих воріт (392–425 роки).

7 березня, п"ятниця — священномученика Полікарпа, єпископа із малоазійського міста Смирни, закатованого в Римі під час гонінь на християн (ІІ ст.). "Качки прилетять гладкі й вгодовані — весна буде довга й холодна".

8 березня, субота — перше і друге віднайдення (обретіння) голови Івана Предтечі. У народі свято називається Обертіння. Вважалося, що цього дня повертається тепло й весна, птиця обертається до гнізда, діти — до хліба, а чоловік — до жінки. Якщо цього дня випаде сніг, то Пасха й Великодній тиждень будуть холодними.

9 березня, неділя — святого Тарасія, архієпископа Константинопольського (ІХ ст.). На Тараса забороняється спати вдень, щоб не напала лихоманка. У завершальний день Масниці розкладали вогнище й спалювали старі постоли, "коробки", кошики й опудало Масляної. У "прощальну неділю" одне в одного просять вибачення за заподіяні протягом року кривди. У складчину роблять обіди, справляють постові заговини — "пущення на піст". Після вечері полощуть рота водою, щоб він очистився од скоромного.

Зараз ви читаєте новину «На Тараса не можна спати вдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути