Ексклюзиви
понеділок, 12 листопада 2007 18:02

Леонід Брежнєв назбирав 114 нагород

Автор: фото: ITAР-TAРС
  Генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв із правнучкою Галиною на відпочинку в Криму, 1980 рік
Генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв із правнучкою Галиною на відпочинку в Криму, 1980 рік

Останні роки життя Леонід Брежнєв мав залежність від снодійних препаратів. Траплялося, що на засіданнях Політбюро ЦК КПРС міг задрімати. У березні 1982-го у нього стався інсульт. Фізичну безпорадність генсека уже годі було приховати. "Поховаємо його на "Цілині", накриємо "Малою Землею", але без "Відродження", — подейкували в народі.

Ще 7 листопада Леонід Брежнєв кілька годин стояв на трибуні мавзолею — приймав парад з нагоди чергової річниці жовтневої революції. "Виглядав, як живий", — говоритимуть уже за три дні: 10 листопада 75-річний генеральний секретар ЦК КПРС помер на дачі від інфаркту. Його 18-річне правління ввійшло в історію як "епоха застою".

Про Брежнєва жартували, що з усіх можливих радянських нагород він не має лише звання "Мати-героїня" та "Місто-герой". Генсек любив приміряти свій маршальський кітель. Час від часу йому набридало розташування орденів і медалей на ньому, і він замовляв собі нову колодку з нагородами. Але старих не віддавав — залишав на згадку. 26 листопада 1986-го вдова Брежнєва Вікторія Петрівна передала відзнаки в орденське сховище Президії Верховної Ради СРСР. З"ясувалося, що крім п"яти законних Зірок Героя Радянського Союзу, про які знала вся країна, у коробочці акуратно лежала ще 21 "запасна", а також 13 Зірок Героя Соціалістичної Праці. Усі — зі щирого золота. Загалом нарахували 114 нагород.

Смерть Брежнєва започаткувала "період пишних похоронів". До березня 1985 року радянська країна встигла поховати ще двох своїх вождів: Юрія Андропова та Костянтина Черненка. З моменту смерті генсека до поховання у країні оголошували жалобу. Радіо транслювало лише класичну музику, телебачення — фільми про війну та революцію. А церемонії похоронів у прямому ефірі показували на всю територію СРСР.

Леоніда Брежнєва поховали 25 років тому — 15 листопада 1982-го. "Мені довелося потрапити на Красну площу через дві години по закінченні похоронів Брежнєва біля Кремлівської стіни, — згадував очевидець. — Тільки-но годинник на Спаській вежі пробив тричі, як на будівлі Історичного музею почали поспіхом демонтувати величезний портрет покійного. Робітники не втримали один із фрагментів — зображення п"яти зірок на піджаку — і він із гуркотом рухнув на засніжений брук".

21 вересня 1989 року Михайло Горбачов підписав указ, що анулював нагородження Леоніда Брежнєва орденом "Перемога". Цю нагороду присвоювали лише видатним воєначальникам.

Дружина генсека Вікторія Петрівна померла самотньою 1995-го, через три роки — донька Галина. Із дітей залишився лише син Юрій, який народився 1933-го.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Брежнєв назбирав 114 нагород». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути