Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 14:41

Катеринку витіснив патефон

Автор: фото: http://lcweb2.loc.gov/
  Катеринкар-шарманщик часто водив із собою дресировану мавпу. Фото 1892 року
Катеринкар-шарманщик часто водив із собою дресировану мавпу. Фото 1892 року

Майже 300 років тому в Італії з"явився музичний інструмент для тих, хто ні на чому не вмів грати. Це була скринька з ручкою, всередині якої містився невеликий механічний орган без клавіш.

Достатньо було покрутити ручку, і лунала мелодія, найчастіше популярна тоді французька пісенька "Шарманте Катаріна" — "Прекрасна Катерина". Від неї й пішли назви інструменту: в Україні — катеринка, а в Росії — шарманка. Коли у ХІХ ст. інструмент дістався до Російської імперії й зокрема українських міст, текст переклали російською: "Во всей деревне Катеринка красавицей слыла...".

Перші катеринки могли відтворювати прості й одноманітні мелодії. Катеринкарів просто ненавиділи: їх було багато, й усі грали одне й те саме. Вони ж навмисне годинами грали під будинками багатіїв. Ті давали гроші, аби лиш докучливі музики пішли геть з-під вікон.

На блошиному ринку в Києві під катеринки-шарманки розігрували театральні постановки й акробатичні номери. За 5 коп. папуга, мавпочка або дресирована миша, яких мали при собі катеринкарі, витягували з мішечка зелені, сині чи червоні "квитки щастя", на яких було написано "пророцтво". Зазвичай щось на кшталт: "Якщо хочеш лишитися живим, ніколи не обертайся!" або "Бійся блондинів і брюнеток!".

Багатії давали гроші, аби лиш докучливі музики пішли геть з-під вікон

Епоха катеринок пішла на спад після 1877 року. Тоді американець Томас Едісон винайшов фонограф — прилад, який міг записувати й відтворювати людські голоси. На його основі згодом створили грамофон та патефон. Катеринки не витримали конкуренції з ними.

— Нині в Європі живе зо 25 справжніх майстрів катеринок, — розповідає  один із наймолодших із них, 45-річний румун Васіле Коколош. — Переважно це вже люди похилого віку, які продовжують сімейну традицію. Із 1992-го я продав до Англії, Канади, США та Швейцарії 28 катеринок. Нині їх купують або колекціонери, або музиканти, які виступають на концертах старовинної музики. Продаю по 5 тисяч євро. А відоміші майстри роблять інструменти й за 80 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Катеринку витіснив патефон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути