вівторок, 26 травня 2009 17:02

Фільм "Щорс" Довженкові замовив Сталін

  Микола Щорс мав стати ”українським Чапаєвим”. Євгена Самойлова на цю роль затверджував сам Сталін
Микола Щорс мав стати ”українським Чапаєвим”. Євгена Самойлова на цю роль затверджував сам Сталін

"Грім вибухів лунає над провулками. Дим стелиться над землею. Страхом перекошені обличчя людей. Крики, гамір переляканої юрби зливаються з брязкотом розбитих шибок. То там, то тут з"являються гумові "трупи". Це — "Петлюра вступає в Бердичів", — писала у вересні 1938-го про зйомки кількох епізодів фільму "Щорс" у місті Кам"янець-Подільський місцева газета "Червоний кордон".

На екрани стрічка вийшла у травні 1939-го. За перший тиждень її подивився 31 млн осіб. Режисера Олександра Довженка прийняли до Спілки радянських письменників і дали Сталінську премію. Зі Сталіна, власне, історія фільму й починалася.

Коли батьків Довженка вигнали з колгоспу як "націоналістів і власників", а за ним самим НКВС посилило стеження, режисер 1934 року написав йому листа з проханням "захистити і допомогти творчо розвиватися". На замовлення вождя знімає фільм "Аероград" — про нове місто серед тундри і світле майбутнє чукчів. За нього отримує орден Леніна. Вручаючи його, Сталін сказав:

— За вами борг — український Чапаєв. Щорса ви знаєте.

Червоного начдива — начальника дивізії — Миколу Щорса насправді вбив більшовицький агент за наказом Троцького — як "ненадійного елемента". Тож у сценарії, який Довженко пише 11 місяців і постійно переробляє, історичної правди бути не могло. Режисер отримує багато листів від учасників боїв та соратників Щорса, відвідує архіви й музеї.

На роль Щорса актора Євгена Самойлова затверджував сам Сталін. Проби фільму Довженко також регулярно направляє до Москви. Деякі епізоди переробляє по п"ять-шість разів. Зйомки тривають два роки. Тим часом за наказом наркома Миколи Єжова розстрілюють одного з головних консультантів фільму Івана Дубового, колишнього соратника Щорса.

Режисер намагається перехитрити вождя — ставить більшовицький фільм на суто українському тлі. Наповнює картину народними піснями, танцями. У стрічці багато гумору й сарказму, трагічного й комічного, а персонажі нагадують героїв повісті Миколи Гоголя "Тарас Бульба".

"Це був найкращий мій фільм, — напише про "Щорса" Довженко в "Автобіографії". — Це було ціле життя. Я робив його як пам"ятник народу".

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Щорс" Довженкові замовив Сталін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути