Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2018 00:40

Бідон з обладнанням партизанської друкарні викопали в лісі

У лісі біля села Реклинець Сокальського району на Львівщині викопали металевий бідон із листівками, брошурами та кліше для друку. Вони наприкінці 1940-х належали воякам Української повстанської армії. Сховок знайшли в невеликому пагорбі неподалік від залізничної колії на глибині близько 40 см.

— У таких бідонах раніше перевозили і зберігали молоко, — розповідає краєзнавець 32-річний Андрій Яцків з Івано-Франківська. — Під брошурами, листівками та книжками побачили дерев'яні дощечки з різьбленням. Мали залишки друкарської фарби. Також там були склянки з порошком. Це кліше та матеріали підпільної друкарні. Вони нагадують роботи художника Ніла Хасевича. Це повстанець, який створював графіку світового рівня. Відзначений престижними міжнародними нагородами.

На одному з кліше зображено полонених партизанів, яких жене батогом більшовик. Має напис "За здійснення плянів кремлівських загарбників!".

— Тло картини — типовий для стилю Хасевича образ Радянського Союзу. Митець представляв його мурованим будинком-тюрмою, — каже дослідник. — Такі речі робили в друкарні імені Арпада Золотаря, яка діяла в селі Нова Скварява в Жовківському районі на Львівщині. Її назвали на честь партизана Дмитра Слюзаря, який мав псевдо "Арпад" та "Золотар". Найбільше в бідоні було листівок із підписом "За що ви боролися червоноармійці?". На першому плані зображено генеральський чин, груди якого встелені орденами. Він безтурботно бенкетує в ресторані з двома чиновниками. Аналогічні образи є на дереворитах Хасевича.

Серед знахідок багато брошур "Хто такі бандерівці та за що вони борються?", виданих 1949 року. Підпільниця Ярослава Романина-Левкович у своїх спогадах "За межами можливого" згадувала, що друкували цю брошуру в криївці в Жовківському районі впродовж трьох зимових місяців 1948–1949 років.

— Все робили вручну — нарізали папір, складали шрифти, намащували їх фарбою, валиком відбивали на папері текст, — пояснює Андрій Яцків. — Брошура мала 34 сторінки. Виготовили близько 4 тисяч екземплярів. Роздавали партизанам і підкидали людям у домівки.

Свої архіви та літературу бійці УПА ховали для того, щоб майбутні покоління дізналися про їхню боротьбу. Закопували або залишали бідони з паперами в підвалах, коли втрачали змогу використовувати їх за призначенням.

Зараз ви читаєте новину «Бідон з обладнанням партизанської друкарні викопали в лісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути