пʼятниця, 27 січня 2012 10:34

Аль Капоне заразив сифілісом дружину й сина

— Альфонс Ґабріель Капоне! Федеральний суд засуджує вас до 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, ви зобов'язані заплатити штраф за ухилення від сплати податку 50 тисяч доларів, а також відшкодувати судові витрати у розмірі 30 тисяч доларів, — усе разом близько $1 млн на теперішні гроші.

Цим вердиктом 18 жовтня 1931-го закінчився один з найгучніших судових процесів в історії США. "Вислухавши вирок, Капоне спробував посміхнутися, але в нього вийшла лише гірка усмішка, — написала газета "Нью-Йорк таймс". — Він облизав товсті губи. У нього тряслися ноги. Він намагався виглядати безтурботним, але насправді було очевидно, що він от-от вибухне. Йому завдали приголомшливого удару".

Аль — так скорочено від "Альфонсо" називали боса гангстерів із Чикаго — усіма силами намагався уникнути цього суду. За останні 10 років його неодноразово заарештовували за контрабанду алкоголю, звідництво, азартні ігри, вбивства, незаконне зберігання зброї й інші злочини. Але щоразу справа до суду не доходила. Люди Капоне вчасно усували свідків, а вцілілі були так налякані, що відмовлялися свідчити.

Втративши надію піймати гангстера, ФБР передоручило його справу податковому відомству. Його людям удалося завербувати особистого бухгалтера боса мафії. Той передав податковим інспекторам видаткові книги, у яких фіксувалися реальні прибутки кримінальної імперії чиказького гангстера. Тож арештували його за несплату податків — єдине, на чому змогли приловити. Спочатку Аль Капоне запропонував обвинувачам улагодити справу поза судом за $400 тис. — майже $5,5 млн на сьогодні. Ті відмовилися. Щоб гангстер не зміг підкупити присяжних, їх в останній момент замінили. Спробу оскаржити вирок також відхилили.

Більшість майна Капоне була записана на підставних осіб. Тож практично все багатство гангстера, що оцінювали у $100 млн, понад $1,3 млрд, уникло конфіскації й залишилося у його родини.

Капоне важко далося тюремне життя. У в'язниці на острові Алькатрас недалеко від Сан-Франциско не ладив зі співкамерниками, між ними часто зав'язувалися бійки. "Я прошу, щоб мене перевели до окремої камери, а також дозволили частіше бачитися з рідними, — писав Капоне начальникові в'язниці. — Я готовий сплатити за це будь-яку суму". Без результату. Аль, як і всі зеки, мусив носити робу та драїти підлогу.

Під час чергової бійки Капоне сильно поранили спину. Рана зажила, але за якийсь час у нього був психічний розлад. Лікарі виявили в гангстера задавнену форму сифілісу, який він підхопив від повії у 15-річному віці. Капоне почав був лікуватися, та потім закинув — у той час йому було не до лікарів. Жив тоді у Нью-Йорку. Щоб заробити на життя, працював на паперовій фабриці. У вільний час грав у більярд у бруклінських шинках і служив у головного нью-йоркського мафіозі Джонні Торріо. Спершу виконував дрібні доручення, потім бос довірив йому збирати борги й "данину" у своїх володіннях.

1917-го за протекцією Торріо 18-річний Капоне влаштувався барменом та викидайлом до готелю. Навчився майстерно володіти ножем і стріляти. Тоді ж учинив і своє перше вбивство — застрелив одного з боржників боса. Завдання виконав бездоганно — доказів поліція не знайшла.

Бос пристойно платив Капоне за його "послуги". Гроші дозволяли йому відвідувати дорогі ресторани й клуби. Якось на танцях він познайомився з 21-річною Мей Кофлін із поважної ірландської родини. Між ними зав'язався бурхливий роман. Невдовзі Мей завагітніла.

— Тільки через наш труп, — відповіли її батьки, коли та сказала, що виходить заміж за Капоне. — Ти хочеш зовсім нас знеславити?

Мей не послухала. 4 грудня 1918-го в пари народився син Альберт Френсіс. Після народження внука батьки Мей Кофлін таки дали згоду на шлюб. Під впливом родичів Аль вирішив порвати зі злочинним світом. Влаштувався бухгалтером у будівельну фірму і вважався відмінним працівником. Але тихе життя йому швидко набридло й він поновив стосунки з Торріо.

У Нью-Йорку на мафіозі давили конкуренти, Аль Капоне переїхав до Чикаго. У США 1919-го якраз запровадили "сухий закон". Торріо почав нелегально ввозити до міста алкоголь й побудував на околиці Чикаго підпільну пивоварню. Спиртне реалізував через борделі та підпільні шинки.

Торріо поставив Капоне керувати закладом "Чотири двійки". На його першому поверсі був бар, на другому — тоталізатор, на третьому — гральний зал, а на четвертому — публічний дім. Невдовзі Аль Капоне став бізнесменом з офіційним річним прибутком близько $25 тис., теперішні $290 тис. Насправді в ті роки він заробляв понад $3 млн. Капоне купив маєток у престижному районі міста, перевіз до Чикаго дружину й сина, а також свою численну італійську рідню.

1925-го Джонні Торріо заарештували за нелегальне виробництво спиртного. Керівництво його бандою та бізнесом він передав Аль Капоне. Той свою діяльність прикривав вивіскою торговця антикваріатом. Публічно займався добродійністю — дарував 20-доларові купюри вбогим дітям, відкривав безкоштовні їдальні для нужденних. Однак усі в місті знали, що найкривавіші злочини в Чикаго — справа рук Капоне. 14 лютого 1929-го його люди розстріляли сімох членів ворожої банди.

Щоб уберегти родину від життя в кривавому Чикаго, Капоне придбав будинок на острові Палм у Флориді.

— Любий, я турбуюся за нашого сина, — якось сказала чоловікові Мей. — Він часто хворіє.

Капоне показували сина різним лікарям. Ті лише розводили руками. Зрештою з'ясувалося, що в дитини мастоїдит — гнійне запалення відростка скроневої кістки, спровоковане вродженим сифілісом.

— Як ти міг від мене це приховати? — запитувала Мей. — Що нам тепер робити?

— Я боявся тебе втратити. Я лікувався, правда. Гадав, що видужав.

Дитині зробили складну операцію. Він вижив, але оглухнув на ліве вухо. Лікуватися довелося і Мей. Однак для Капоне запущена хвороба переросла у нейросифіліс. У в'язниці з кожним днем психічний стан гангстера погіршувався. 16 листопада 1939-го його достроково звільнили й перевели до лікарні.

Капоне виписали за чотири місяці, він оселився з родиною у своєму будинку на острові Палм. Мей доглядала за чоловіком. Його банда розпалася. Зрідка Капоне відвідували старі друзі, підтримували вигаданими розповідями про нові подвиги банди, а бухгалтер приносив липові звіти про чималі прибутки. Однак з часом Капоне нікого не впізнавав. Лише цілими днями сидів на терасі, дивився на море й щось бурмотів собі під ніс.

У січні 1947-го у Капоне стався інсульт. Його частково паралізувало. 25 січня 48-річний гангстер помер на руках рідних.

700

убивств, за приблизними підрахунками, вчинила мафія за гангстерства Аль Капоне в Чикаго. З них майже 400 — за наказом боса.

 

 

1899, 17 січня — Аль Капоне народився в Нью-Йорку в родині перукаря, вихідця з італійського міста Неаполь. Був четвертою дитиною з дев'ятьох у сім'ї.

1904-1912 — вчиться у школі. 10-річним разом із друзями організовує банду й грабує дрібні магазини й вуличних торговців.

1913-1917 — кидає школу і влаштовується працювати на військовий завод, а потім на паперову фабрику. Знайомиться із ватажком нью-йоркської мафії Джонні Торріо.

1918 — працюючи викидайлом у готелі "Гарвард інн", побився з бандитом Френком Ґаллучо. Під час бійки той порізав ножем йому обличчя й шию. Після цього в кримінальному світі Капоне називали "Обличчя зі шрамом". 1925-го стає головою найбільшої у світі банди, яка нараховувала понад тисячу членів.

1947, 25 січня — помер у Флориді, похований у Чикаго.

 

Зараз ви читаєте новину «Аль Капоне заразив сифілісом дружину й сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути