Ексклюзиви
четвер, 12 вересня 2013 18:57

"Якщо 13-те випадає на п'ятницю, лежу на дивані й читаю книжки"

Автор: Джерело: www.thecanterburyauctiongalleries.com
  Перша письмова згадка про нещасливу п’ятницю 13-го числа датована 1869 роком. У біографії італійського композитора Джоаккіно Антоніо Россіні, що помер 1868-го, один англійський журналіст написав: ”Якщо правда те, що він, як і багато італійців, уважав п’ятницю днем невдачі, а 13 — числом невдачі, примітно, що помер він у п’ятницю, 13 листопада”
Перша письмова згадка про нещасливу п’ятницю 13-го числа датована 1869 роком. У біографії італійського композитора Джоаккіно Антоніо Россіні, що помер 1868-го, один англійський журналіст написав: ”Якщо правда те, що він, як і багато італійців, уважав п’ятницю днем невдачі, а 13 — числом невдачі, примітно, що помер він у п’ятницю, 13 листопада”

— У молодості в п'ятницю 13-го розбився на мотоциклі, у п'ятницю 13-го розлучився з коханою дівчиною. Потім потрапив до лікарні, втратив значну суму грошей — теж у п'ятницю 13-го, — розповідає киянин Олексій Портнов, 72 роки. — Зараз, якщо 13-те випадає на п'ятницю, я не виходжу з квартири, не вмикаю телевізора й комп'ютера, навіть не відповідаю на дзвінки. Лежу на дивані й читаю книжки. Близькі та друзі про це знають і цього дня мене не чіпають. Не хочу більше випробовувати долю. Не мій це день.

Число 13, або "чортова дюжина", має недобру славу. Чверть населення Європи остерігається його, стверджують соціологи. Якщо ж 13-те припадає ще й на п'ятницю, мільйони людей очікують для себе чи близьких якогось нещастя. У багатьох європейських клініках планові операції не призначають на "чорну п'ятницю". В Америці ж досі багато хто 13-го не розпочинає ніяких справ, не призначає зустрічей, не гуляє весілля, не вирушає в дорогу. У хмарочосах Нью-Йорка ще з часів будівельного буму 1920-х немає 13-го поверху: після 12-го йдуть відповідно 12-Б й 14-й. У багатьох американських будинках немає 13-ї квартири, у лікарнях — палати під №13, у літаках Боїнг — 13-го місця й ряду. "Господарів готелів доводять до розпачу люди, які бояться чисел, цифри яких у сумі дають 13: для такого пожильця безпечний номер 454 насправді є замаскованим номером 13", — пише американський психолог і журналіст Натанієль Лахенмаєр.

Найзабобоннішими вважають моряків. На кораблях не знайти 13-ї каюти, у п'ятницю не вирушають у рейс, а в п'ятницю 13-го життя на судні завмирає. Морська байка оповідає, що якось британське адміралтейство вирішило боротися із такими явищами на флоті. У п'ятницю 13-го почали будувати новий корабель і спустили його на воду теж у п'ятницю. Назвали судно "П'ятниця" й прізвище капітана було Фрайдей — "п'ятниця" англійською. У перше плавання корабель вирушив, 13-го в п'ятницю. Більше його нібито ніхто не бачив.

Із чим пов'язана і як виникла упередженість до 13-го числа, дослідники не можуть сказати достеменно. Найчастіше пов'язують із Тайною вечерею, коли за столом сиділи 13 осіб — Ісус та його 12 учнів. А Іуда, який зрадив Христа, і був 13-й. Вірили, якщо за столом зібралися 13 людей, невдовзі хтось обов'язково має померти. Щоправда, утвердився цей забобон лише під час Великої чуми 1665 року, а тоді хоч би скільки сідало за стіл, хтось точно невдовзі переселявся до кращих світів.

Окрім того, день Страстей Господніх припав на 13-те число за місячним календарем, у 13-й главі Апокаліпсиса йдеться про Антихриста, а в 13-й главі Євангелія від Івана — про Іудину зраду. За іншими припущеннями, забобонний страх перед 13-м числом пов'язаний з тим, що на шабаш злітаються 13 відьом, місячний календар складається з 13 місяців, єврейське вчення кабала налічує 13 головних злих духів. Є також версія, що все почалося в п'ятницю 13 жовтня 1307 року. Того дня французький король Філіп ІV підступно знищив орден лицарів-тамплієрів, якому був винен чималу суму грошей. Відтоді нібито поєднання дати і дня тижня — п'ятниця, 13-те — отримало своє зловісне значення.

Упередження щодо п'ятниці спершу було справою суто чоловічою. У всіх індоєвропейських народів то був жіночий день, присвячений відповідному божеству: в індійців — Лакшмі, у греків — Афродиті, у римлян — Венері, у кельтів — Фреї, в українців — Параскеві-П'ятниці. Під страхом кари від богині-покровительки у п'ятницю всім жінкам належало відпочивати від будь-якої роботи. І виконання подружніх обов'язків також. Зрозуміло, чоловіків це дратувало.

Дослідивши ці й інші численні історичні та етнографічні свідчення, Натанієль Лахенмаєр дійшов висновку, що страх перед числом 13 зародився відносно недавно — наприкінці ХVІІ ст. Найстійкішим він став у середині ХІХ ст. Завдяки прогресу й розвитку медицини якість життя значно покращилася, але старі острахи залишилися. Сьогодні ж віра у "чорну п'ятницю" посідає четверту сходинку в рейтингу найпопулярніших забобонів. Тринадцятка поступається "собачим воротам" — драбині, що під нею не треба ходити, розбитому дзеркалу, куди не можна дивитися, й чорному котові, якого краще обходити десятою дорогою.

Страх перед "нещасливими днями" може розвинутися у психічну недугу

На "нещасливий день" — п'ятницю, 13-го — справді припадають більше травм, аварій і нещасних випадків, свідчать звіти правоохоронців та медиків. Бувають і містичні збіги. Найвідоміший трапився із американським космічним кораблем "Аполлон-13". Він стартував 13 квітня 1970 року з майданчика №13 рівно о 13.13. На відстані 330 тис. км від Землі на борту корабля вибухнув кисневий балон. Астронавти ледве дотягнули до Землі.

Психіатри переконані, що річ не в магічному числі, а в людях, які налаштовують себе на неприємності, нервують і припускаються помилок. Параскаведекатріафобія — так у психіатрії називають хворобливий страх перед п'ятницею, що випадає на 13-те число будь-якого місяця. Нібито цього дня слід бути особливо готовим до неприємностей і остерігатися невдач. Термін запропонував американський психотерапевт Доналд Доссей, який склав його з грецьких слів, що означають "п'ятниця" і "13".

Психічне захворювання, яке супроводжується страхом перед "чортовою дюжиною", називається трискайдекафобія. На цю недугу тільки в США страждають близько 20 млн людей. Потерпали від неї і знаменитості. Наприклад, німецький поет Йоганн Вольфганг Ґете у п'ятницю, 13-го вважав за краще залишатися в ліжку, Наполеон Бонапарт цього дня не проводив бойових дій, а німецький "залізний канцлер" Отто фон Бісмарк про всяк випадок не підписував жодних документів.

Симптоми страхів бувають різні, від занепокоєння до паніки. Люди змінюють розклад і навіть відмовляються виходити 13-го на роботу. За підрахунками фінансистів, сьогодні в США за один такий день економіка втрачає $800-900 млн — через значне зменшення обсягу фінансових операцій, скасовані вильоти й відкладені справи.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо 13-те випадає на п'ятницю, лежу на дивані й читаю книжки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути