четвер, 22 вересня 2022 00:50

"Я радше обідав би на підлозі української хати, ніж за столом московського князя"

Між двома народами ніколи не було нічого спільного

"Українці — благородна раса, міцніші й красивіші, ніж московити. Чистіші, працьовитіші, чесніші, щедріші, вихованіші, мужніші, гостинніші, набожніші й менш забобонні", — писав англієць Едвард Даніель Кларк у спогадах про мандрівку українськими землями в червні 1800-го.

Чоловік народився в небагатій родині на півдні Англії та змалечку мріяв про подорожі. Часто вночі читав книжки про далекі краї. Для цього не шкодував заощаджень і купував свічки.

Закінчивши коледж Ісуса в Кембриджі 1790 року, влаш­тувався вихователем племінника герцога Дорсетського. Разом із ним здійснив першу мандрівку по Великій Британії. За два роки вирушив подорожувати Німеччиною, Швейцарією та Італією.

Автор: wellcomecollection.org
  Едвард Даніель Кларк (1769–1822) був професором мінералогії Кембриджського університету й почесним членом Прусської академії наук. За­хоп­лювався подорожами. Спогади про мандрівки видав протягом 1810–1819 років у шести томах. У першому описав українські землі, які відвідував 1800-го
Едвард Даніель Кларк (1769–1822) був професором мінералогії Кембриджського університету й почесним членом Прусської академії наук. За­хоп­лювався подорожами. Спогади про мандрівки видав протягом 1810–1819 років у шести томах. У першому описав українські землі, які відвідував 1800-го

1799-го разом із друзями Джоном Мартеном Кріпсом, майбутнім єпископом Чичестерським Вільямом Оттером і економістом Томасом Робертом Мальтусом відправився в Данію. Звідти, через Скандинавію — в Російську імперію, відвідали Слобожанщину, Донщину, Кубань, Крим. Потім мандрували Туреччиною, Близьким Сходом і Єгиптом. Едвард усюди пильно спостерігав за життям місцевих, порівнював різні народи.

В його спогадах відчувається справжня приязнь до українців. Вона посилюється з переміщенням від поселення до поселення. У спогадах писав про відвідини Локової Слободи, Павловська, Козинського хутора — нинішня Воронезька область РФ та Харківщина.

"Хати українців побілені, як котеджі у Велсі, — відзначив Кларк у книжці, виданій 1810 року. — Білять щороку і дбайливо. Подорожний може подумати, що він не в кількох кілометрах від Московщини, а в Голландії. Все всередині регулярно миють, навіть стелю і сволок. Столи й лавки аж блищать від частого миття та натирання, що нагадує внутрішній вигляд домів у Норвегії".

У мандрівника одразу складається враження про працьовитість і охайність українців. Їхній посуд і начиння завжди вимиті, охайно складені. Кларк пише, що їхні житла відрізняються від темних, повних диму та смороду будинків північних сусідів.

У дворах українців гість з Англії бачить багато домашньої птиці й худоби. Хати навколо обсаджені фруктовими деревами та квітами. Завдяки цьому видаються подібними до англійських садиб.

"В українців не знайдено навіть натяку на бруд чи шкідників у хатах. Тоді як у кожній хаті московитів бачив блощиць і тарганів тисячами, — підмітив мандрівник. — Бувало заїжджали в села з мішаним населенням — москвитами й українцями. Не треба було пояснювати: хто є хто. Впадала в очі разюча різниця між тими двома народами. Конюшня української поштової станції на 20 коней своєю чистотою і порядком могла б успішно конкурувати з конюшнею шляхтича в Англії. Хата бідного сільського старости також чудова: кожна найменша річ там була чиста, в порядку й на своїм місці, сміття ніде не видно. Після Московщини це для нас було надзвичайно приємною несподіванкою. Я радше обідав би на підлозі української хати, ніж за столом московського князя".

Тоді українські землі були більш європейськими й цивілізованими, ніж російські. Українці збиралися чисельними родинами перед чепурними житлами і здавалися англійцю щасливими й веселими. Чого він не бачив на півночі імперії.

Після Слобожанщини Кларк прямує на Дон і Кубань. Із ним лише один друг, двоє повернулися в Англію. Мандрівників залякують, що попереду їх чекатиме багато розбійників. Та вони бачать, що грубі й войовничі козаки насправді добрі, проявляють гостинність до чужинців, які просять у них допомоги.

Автор: wikimedia.org
  Картину ”Вид на околиці Харкова” написав 1875-го Олександр Кисельов. Харків був одним із центрів Слобожанщини, якою мандрував англієць Едвард Даніель Кларк. Українці почали активно заселяти край у XVI столітті. Засновували слободи, від чого й пішла назва регіону
Картину ”Вид на околиці Харкова” написав 1875-го Олександр Кисельов. Харків був одним із центрів Слобожанщини, якою мандрував англієць Едвард Даніель Кларк. Українці почали активно заселяти край у XVI столітті. Засновували слободи, від чого й пішла назва регіону

Англійці розуміють, що в козаків немає нічого спільного з московитами, крім віри та мови, яку їм почали нав'язувати. Кларк дізнається, що тамтешні козаки походять від запорожців. Тому вони мають ті самі риси характеру, рівень життя і культури, що й українці.

"Росіяни вважають козаків негідними уваги, а насправді вони більш чистіші, хоробріші, поінформованіші, при своїй височині душі шляхетної", — записує спостереження англієць.

У Крим мандрівники потрапляють незадовго після приєднання до Російської імперії. Застають руйнацію культурних цінностей і пригнічення місцевого населення російськими завойовниками. У Керчі, заснованій у VI ст. до н. е., позносили 5 тис. будинків. Скрізь валяються шматки грецького мармуру з барельєфами й давніми написами. Їх використовують, як будівельний матеріал.

У Кафі — нині Феодосія — більшість місцевих жителів становлять татари й турки. Їх виганяють із міста, залишається менше 50 родин. Росіяни руйнують мусульманські будівлі, водогони, канали, водограї. Прямо на очах Кларка, коли він сидить у місцевій кав'ярні, валять найбільший мінарет. Обурюються не лише мусульмани, а й православні греки.

Руйнувань, нищення й пограбувань зазнають Бахчисарай, Ак-Мечеть — тепер Сімферополь, Кезлев — Євпаторія, Карасубазар — Білогорськ. Зайди поводяться, як вандали. Руйнують із метою стерти сліди народів, які населяли півострів. Кларк обурений побаченим. Пише із Криму в листі до друга, що росіяни — людоїди. Висловлює сподівання, що місцеві зможуть їх вигнати колись.

У жовтні 1800-го мандрівник повідомляє з Одеси матері: "В жодній країні не бачив стільки несправедливості, жорстокості, грабіжництва, грубості й варварства, як у Росії. Поспішаю залишити цю країну, бо при владі перебуває дурень чи безумець. Краще жити в нашій в'язниці, ніж у Росії".

З Одеси Кларк із другом відправляються до Константинополя — нині Стамбул, Туреччина.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Я радше обідав би на підлозі української хати, ніж за столом московського князя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути