четвер, 06 березня 2008 16:13

55 років тому помер Йосип Сталін
8

Йосип Сталін із тодішньою радянською верхівкою дорогою  на трибуну мавзолею, 1 травня 1936 року. Праворуч від нього йде Михайло Калінін, позаду Лазар Каганович та Анастас Мікоян
Ставши генсеком, Сталін писав матері короткі й ніжні листи, кликав до себе, однак та не їхала. Із сином-вождем зустрілася лише раз, за 2 роки до смерті, 1935-го. ”Ліпше б ти став священиком”, — сказала вона тоді
1902-го Йосипа Джугашвілі у більшовицьких колах більше знали під псевдонімами Коба, Давид, Сталін. Того року він вперше одружився
Перша дружина Сталіна Катерина Сванідзе 1907-го народила сина Якова, а невдовзі захворіла на сухоти й померла
1937-го Яків закінчив артилерійську академію. Наступного року одружився з балериною Юлією Мельцер, яка народила від нього доньку Галину (працювала в Інституті світової літератури у Москві, померла торік). У перший день війни Яків пішов на фронт, а через м

Швець Віссаріон Джугашвілі пиячив та бив дружину Катерину й сина Сосо. Невдовзі він загинув у бійці. Мати мріяла, аби Сосо став священиком. 1888-го вона відправила сина навчатися до православної школи у місті Горі, а через шість років хлопець вступив до Тифліської духовної семінарії.

Однолітки не любили впертого й вовкуватого Сосо, дражнили за віспувате лице та зрощені пальці на лівій нозі. А він добре вчився, опублікував декілька віршів. Та невдовзі захопився марксизмом і покинув семінарію. У більшовицькому підпіллі мав партійні прізвиська: Коба, Давид, Сталін.

Якось друг Олександр Сванідзе познайомив його з сестрою Катериною. 1902-го 22-річний Йосип таємно повінчався з 17-річною швачкою. 1907-го вона народила сина Якова, а невдовзі захворіла на сухоти й померла. Йосип віддав 6-місячного Яшу на виховання сестрі покійної дружини.

У січні 1911 року Сталіна заслали до Архангельської губернії. Матрона, у якої квартирував, народила від нього хлопчика Костю. Записала його сином свого покійного чоловіка. Костянтин Кузаков згодом працював у відділі пропаганди ЦК у Москві. 1996-го, за рік до смерті, він розповів : "Я был еще совсем маленьким, когда узнал, что я — сын Сталина".

1914-го Кобу заслали до Туруханського краю. У селі Курейка 14-річна Ліда Перепригіна народила від нього сина, який помер. 1917 року з"явився на світ іще один хлопчик. Його записали Олександром Джугашвілі. Згодом дитину всиновив селянин Яків Давидов. Олександр закінчив технікум зв"язку у Красноярську і до кінця життя працював виконробом.

Ні з Олександром, ні з Костянтином Сталін ніколи не бачився.

Повернувшись із заслання в березні 1917-го, у Петербурзі він часто бував у свого товариша Сергія Аллілуєва. Невдовзі захопився його донькою 16-річною Надією. Вони побралися. 1921-го Надія народила сина Василя, а ще через п"ять років — доньку Світлану. Вдома Сталін часто зривався на дружині. Коли ж Надії не було поруч, писав їй ніжні листи. "Сижу дома один как сыч, — жалівся. — Целую ного-ного, кепко-кепко".

8 листопада 1932-го Сталін зібрав бенкет, присвячений 15-й річниці революції. Потім подзвонив якійсь жінці та замовив машину, аби їхати на дачу. Цю розмову чули всі гості. Надія пішла з бенкету о першій ночі. Зранку 9 листопада економка знайшла її мертвою у своїй кімнаті, біля неї на підлозі лежав "вальтер". Поряд стояв Сталін. Офіційно повідомили, що Аллілуєва померла від апендициту. Передсмертну записку дружини Сталін спалив.

— Какая нормальная мать оставит детей на сиротство? — жалівся він Семенові Будьонному. — И меня обездолила. Я, конечно, был плохим мужем. Мне некогда было водить ее в кино.

Після смерті Надії Сталін репресував усю її рідню, а потім знищив родичів своєї першої дружини.

Наприкінці життя його мучили гіпертонія та атеросклероз судин головного мозку. Він боявся, що його отруять, і не приймав ліків, які прописували лікарі. 1 березня 1953-го з ним стався інсульт, Сталіна паралізувало. Охоронці викликали Лаврентія Берію та Георгія Маленкова, але ті заявили, що "Хозяин" відпочиває і його тривожити не слід. Василь Сталін кричав, що батька вбили. Однак його кинули до психлікарні "лечиться от алкогольной зависимости".

Світлана Аллілуєва згадувала, що 5 березня в останню хвилину "отец вдруг окрыл глаза и обвел ими всех, кто стоял вокруг. Это был ужасный взгляд — то ли безумный, то ли гневный и полный ужаса. Тут он поднял вдруг левую руку, которая двигалась, и указал ею куда-то наверх, как бы пригрозил всем нам".

У день його похорону в Москві тисячі людей загинули у тисняві. До 1961-го забальзамоване тіло Сталіна лежало поряд із Леніним у мавзолеї на Красній площі. Потім за вказівкою Хрущова його перепоховали біля Кремлівської стіни.

     
Зараз ви читаєте новину «55 років тому помер Йосип Сталін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути